fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:43 18 Жов 2022

Дрова від держави та санкції проти Ірану: хроніка подій 18 жовтня та головні рішення

Сьогодні 237 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Повітряні сили знищили майже 90% дронів, які вчора запустили на територію України.

А на південному напрямку, де окупанти найбільше атакують іранськими БПЛА, ЗСУ знищили вже сотню дронів-камікадзе з моменту початку використання їх рф у війні з Україною.

📌 Атаки росії по містах України призвели до покращення результатів ЗСУ на фронті, —  такий висновок зробив Пентагон. Атаки з метою розповсюдження паніки серед цивільних, сподіваючись знизити рішучість народу, не працюють. Також один із чиновників Пентагону на брифінгу підкреслив, що такі дії росії є черговим воєнним злочином.

📌 Під час ранкової атаки рашистів по Дніпру сили ППО збили 4 ворожі ракети.

📌 На Херсонщині наші воїни вполювали та збили літак Су-25 окупантів. 

📌 За сьогодні повітряні сили України збили загалом 12 повітряних цілей.

📌 За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Берестове Харківської області; Бахмутське, Іванград, Кліщіївка, Первомайське та Мар'їнка Донецької області.

📌 На Херсонщині ЗСУ ведуть активні дії. Російські військові затиснуті між Силами оборони й Дніпром "Ми рухаємось вперед. До Херсона не так вже й далеко, але роботи ще багато", — повідомила керівниця пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

📌 Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари. Підтверджено ураження 18 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 3 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили 3 крилаті ракети.

📌 Ракетні війська та артилерія уразили пункт управління, район зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об'єкти ППО та артилерії, один склад боєприпасів та інші військові цілі противника.

📌 За добу в пекло відправилося 530 окупантів. Також за минулу добу ЗСУ знищили 11 танків, 14 бойових броньованих машин, 1 систему ППО, 23 артилерійські системи.

Рух

Фото: Рух громадянського спротиву "Жовта Стрічка"

📌 Попри небезпеку та репресії військовими рф активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують працювати в Херсоні. 

Злочини рф

📌 Ранок почався з прильотів по енергетичних структурах в українських містах:

  • У Дніпрі два прильоти. Серйозно пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури. Деякі мікрорайони Дніпра, Синельникового та Васильківки без електрики, знеструмлена одна з помпових станцій "Дніпроводоканалу".
  • У Павлограді (Дніпропетровщина) тимчасово призупинено подачу води через влучання російської ракети по ТЕС, яка живила водопомпову станцію. 
  • У Києві прильоти були по об'єктах критичної інфраструктури в Деснянському районі міста. Три людини загинуло. Частина Києва залишилася без світла й води. Перебої зі світлом після атаки рф також спостерігаються в Київській області (у Броварському та Вишгородському районах).
  • По Харкову з боку російського Бєлгорода ворог випустив 8 ракет. Росіяни вдарили по промисловому центру міста.
  • Запоріжжя атаковано дронами-камікадзе. Внаслідок атаки виникла пожежа на об'єкті інфраструктури. Одна ракета влучила у складські приміщення в одному з районів Запоріжжя. 
  • Житомир та ще 11 населених пунктів області теж знеструмлено через обстріл. Лікарні на резервному живленні.

📌 З 7 по 18 жовтня росія завдала понад 190 ударів ракетами та дронами-камікадзе по 16 областях України та Києву: під обстріл потрапила цивільна та критична інфраструктура, зокрема енергетичні об'єкти. Загинули понад 70 людей, травмувалися — понад 240.

За останні 9 днів зруйновано 30% електростанцій в Україні. "Для переговорів із режимом путіна не залишилося місця", —  прокоментував Зеленський.

237 день війни

📌 Вночі Миколаїв знову обстріляли ракети с-300. Є влучення у двоповерховий будинок (на фото вище). Під завалами знайдено тіло чоловіка, рятувально-пошукові роботи продовжуються.

📌 Сумщина

  • Внаслідок вчорашнього російського обстрілу об'єкта критичної інфраструктури в Роменському районі 5 працівників підприємства загинули, двоє поранені
  • Вчора ввечері рф обстріляла з артилерії та автоматичного гранатомета місто Середина-Буда. Поранено жінку. Пошкоджено 6 приватних будинків.
  • Сьогодні під вогонь потрапила Юнаківська громада Сумського району. Зафіксовано 14 прильотів — дві людини загинуло і ще одна травмована.

📌 Донеччина. З шостої ранку росіяни обстрілювали Красногрівку, Мар'їнку та Новомихайлівку. За добу в регіоні — шість загиблих та вісім поранених цивільних.

Учора та сьогодні вранці росіяни завдали ракетних ударів по Курахівській ТЕС на Донеччині. Є поранені. Зараз критична інфраструктура працює в штатному режимі. По території громади розвозять питну воду. Масштаби руйнувань з'ясовуються.

📌 На Херсонщині ворог завдав удару по Бериславському району — є поранені серед місцевих та зруйнована цивільна інфраструктура. Тривають активні бойові дії.

📌 Кількість жертв вчорашньої атаки дронами-камікадзе житлового будинку в столиці зросла до 5. З-під завалів дістали ще одне тіло. Загибла — жінка похилого віку.

📌 У селі Черкаські Тишки (Харківщина) ексгумували тіла подружжя, яке загинуло в березні під час російського обстрілу. Також у селі знайшли тіло без голови — особу загиблого встановлюють.

Загалом у Харківській області ексгумували понад 600 тіл загиблих під час окупації.

📌 У звільненому Лимані (Донецька область) поліція ексгумувала тіла п'яти вбитих окупантами дітей —  трьох дівчаток та двох хлопчиків. Кількість тіл, виявлених у масових похованнях на території Краматорського району, вже перевищила 160 осіб.

📌 Російські окупанти викрали ще двох працівників ЗАЕС. Начальника служби інформаційних технологій та помічника генерального директора станції вивезли у невідомому напрямку.

📌 Ядерний терор: росія повністю виключає варіант демілітаризації ЗАЕС

Про це заявив представник рф на засіданні першого комітету Генасамблеї ООН.

Життя в умовах війни

237 день війни

📌 Допоможемо енергетикам. Інструкція, як економити енергію — на малюнку вище. Загалом після ударів рф ситуація по Україні є критичною. Українцям радять готуватися до відключень світла, води та тепла.

237 день війни

Акція протесту біля посольства Ірану в Києві

📌 У Києві біля посольства Ірану відбулась акція, учасники якої звинуватили офіційний Тегеран в підтримці російського тероризму та вбивстві українців. Вони вимагали припинити продаж росії дронів-камікадзе "Shahed-136". 

Водночас МЗС України випустило заяву, у якій назвало Іран "співучасником злочинів росії проти України".

А міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запропонував розірвати дипломатичні відносини з Іраном.

📌 Верховна Рада підтримала законопроєкт про іспити для отримання громадянства України. Тепер потрібно скласти іспит з основ Конституції, історії України та рівня володіння державною мовою. 

📌 Строкову службу в Україні під час дії воєнного стану — скасовано. Законопроєкт підтримали 318 народних депутатів

📌 Життя продовжується: у Львові відкривають 4 заклади McDonald's.

📌 ДроваЄ —  тепер дрова можна купити в державному інтернет-магазині

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 США збираються запровадити санкції проти Ірану та третіх осіб за допомогу росії у війні.

💡 А вже найближчими днями НАТО планує передати Україні сотні станцій активних перешкод для боротьби з дронами.

💡 Канада розширила санкції проти рф і внесла до списку ще 34 фізособи та одну юрособу.

💡 Японія допоможе Україні з відновленням пошкоджених енергетичних обʼєктів. Країна надасть необхідне обладнання та устаткування для критичної інфраструктури.

💡 Європейські партнери виділили Україні транш у розмірі €2 млрд. Кошти підуть на покриття витрат у соціальній та гуманітарній сферах.

💡 Парламент Естонії підтримав заяву про визнання росії державою-спонсором тероризму.

💡 Україна отримала новий пакет військової допомоги від Італії. Що саме надійшло українським Збройним силам, не розголошується.

💡 Поляки назбирали нам на ще один Байрактар. Він уже готовий і названий на честь Маріуполя. Марік.

💡 Хоч Ілон Маск і заявив, що готовий далі платить за супутниковий зв'язок, в ЄС обговорюють можливість оплати Starlink для України: "доступ не повинен залежати від однієї людини".

Українці, об'єднуємось! 

💡 Ковалі з Коломиї, Івано-Франківщина, виготовляють буржуйки для військових. Також вони готові безплатно забезпечити ними й українців, які залишилися на звільнених територіях без належних умов для життя. Створювати пічки в майстерні почали у 2014 році. За цей час вдосконалили їх та зробили зручнішими.

237 день війни

💡 На благодійному ярмарку у Сахновщині ⬆️ (Харківська область) зібрали понад 100 тисяч грн на протез для пораненого воїна-односельця.

237 день війни

💡 Жителька Хусту (Закарпаття) Наталія Горват (на фото вище) має одну руку, але при цьому шиє одяг та збирає ляльки, які продає через інтернет. На зароблені кошти допомагає ВПО —  купує для них продукти. За словами Наталії, навіть однією рукою можна робити добрі справи: "Ми прийшли в цей світ, аби творити добро, а не бути паразитами", —  каже жінка.

237 день війни

💡 На Житомирщині жителі села Карпівці придбали та передали воїнам-землякам на передову автомобіль ⬆️. До збору коштів долучились інші села громади та два дитячі блокпости.

237 день війни

💡 У Кропивницькому жінки згуртувалися і вже сім місяців готують консервовані голубці на фронт. Називають їх "Голубці для котиків ЗСУ" (на фото вище).

237 день війни

💡 У німецькому Бонні українські волонтери провели концерт і ярмарок. Зібрали майже 4 тисячі євро для ЗСУ. ⬆️

2
73

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: