fbpx
Сьогодні
14:33 18 Жов 2022

Верховна Рада підтримала визнання Ічкерії окупованою рф і засудила геноцид чеченців

Фото Reuters

18 жовтня на пленарному засіданні Верховної Ради народні депутати визнали Чеченську республіку Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram народного депутата від "Голосу" Ярослава Железняка

"Рада підтримала визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу", зазначив нардеп.

Железняк повідомив, що постанову 8132 підтримало 287 депутатів.

Народний обранець Олексій Гончаренко наголосив на важливості визнання парламентом тимчасової окупації Ічкерії та засудження геноциду чеченського народу.

"Як голова міжфракційного обʼєднання "За вільний Кавказ", вважаю що це вкрай важливе рішення. Путін вже дуже давно намагається поневолити чеченський народ. Він поставив керувати свого гауляйтера Кадирова, а тепер змушує чеченців воювати проти українців. Це типова імперіалістична політика росії стосовно інших народів", наголосив Гончаренко.

Верховна Рада заявила про визнання Чеченської республіки Ічкерія тимчасово окупованою територією рф внаслідок збройної агресії, вчиненої з порушенням Статуту ООН.

Україна також закликає держави-члени ООН та міжнародні організації розслідувати російські злочини в Ічкерії і притягнути винних до відповідальності та визнати країну окупованою росією.

Нагадаємо, що 8 жовтня британська розвідка зазначила, що критика Кадирова та Пригожина на адресу міноборони рф може перекинутися на очільників Кремля.

Довідка

Чеченська Республіка Ічкерія, ЧРІ — самопроголошене державне утворення, яке існувало після розпаду СРСР на частині території Чечено-Інгушської АРСР (РРФСР).

Ліквідовано російською владою в 2000 році після її силового включення до рф як Чеченської Республіки.

У ході довготривалих війн було вбито велику кількість мирних жителів.

10 жовтня 2007 президент ЧРІ Доку Умаров оголосив про скасування ЧРІ й перетворення її на "Вілаєт Нохчійчо Імарату Кавказ", що призвело до конфлікту з представником ЧРІ у вигнанні Ахмедом Закаєвим.

Російська влада прирівнює лідерів ЧРІ до терористів.

Проголошення суверенітету ЧРІ стало приводом затяжного військового конфлікту, основні баталії котрого припали на першу та другу чеченські війни між російською владою і повстанцями, який поступово викликав зростання напруженості і військові конфлікти на всьому Північному Кавказі

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: