fbpx
Сьогодні
Що відбувається 21:04 16 Жов 2022

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Шольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

Сьогодні 235 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 На Херсонщині розпочалася нова фаза наступу українських сил. Російські пабліки повідомляють про критичну ситуацію в обороні. Ворог добровільно здається у полон.

📌 За даними Генштабу окупанти розпочали евакуацію "держустанов" у Херсонській області. 

📌 Логістика російських військових — у критичному стані через пошкодження Кримського мосту. "Майже 75% постачань проходили через Кримський міст. Наразі через вітер неможливо здійснювати сполучення між точками через протоку", — пояснила речниця ОК "Південь"  Наталія Гуменюк.

📌 росія, ймовірно, не може виробляти ракети з тією швидкістю, якою вони витрачаються, повідомляє британська розвідка. 10 жовтня російська армія випустила по Україні понад 80 ракет: "ці атаки свідчать про подальше погіршення російських запасів ракет великої дальності".

📌 росії не вдалося подолати залежність армії від західних технологій — до такого висновку прийшов Bloomberg, проаналізувавши результати кампанії з "імпортозаміщення". Фахівці очікують на деградацію російської техніки в умовах санкцій, йдеться в статті.

💪 А українські сили тим часом продовжують нищити особовий склад та техніку ворога:

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Щольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

📌 Ракетні війська та артилерія за минулу добу уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, один склад боєприпасів, 7 об'єктів ППО противника та інші військові цілі.

📌 Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 32 удари. Підтверджено ураження 24 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів противника. 

📌 Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках збили 6 БпЛА та 1 вертоліт ворога.

📌 За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах 8 населених пунктів на сході країни.

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Щольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

📌 Сьогодні ювілей по кількості знищених окупантів — уже 65 тисяч ліквідованих ⬆️ Цього тижня маємо й значні цифри знищеної ворожої техніки.

📌 У населеному пункті Марфопіль Запорізької області знищено склад боєприпасів та поранено більш як 20 окупантів. В Токмаку знищено 10 одиниць військової техніки та поранено до 40 військовослужбовців. У Пологах — до 30 поранених окупантів. У Кам'янці-Дніпровській знищено 7 одиниць військової техніки та поранено близько 40 військовослужбовців противника. 

📌 Українська авіація завдала ударів по розгортанню ППО рашистів у Бериславському та Каховському районах (Херсонщина). За добу в боях на півдні втрати рф становлять:

  • 14 солдатів;
  • 3 самохідні артустановки;
  • гаубиця "Мста-Б";
  • станція радіоелектронної боротьби;
  • знищено диверсійно-розвідувальну групу до 7 осіб, запущену в напрямку деокупованої Трифонівки.

📌 Неспокійний ранок для окупантів і в окупованій Новій Каховці Херсонської області. Там пролунало понад 10 вибухів, працюють системи ППО. Також потужно прилетіло у Донецьку "мерію" та аеропорт російського Бєлгорода.

Злочини рф

📌 Рашисти не давали Нікопольщині спокою й цієї ночі. Найгарячіше було в Нікополі. Туди прилетіло понад 40 російських снарядів. Поранений 47-річний чоловік. У місті пошкоджено майже 30 багатоповерхових та приватних будинків, промислове підприємство, кілька газопроводів та ліній електропередач. 

📌 Минулої доби ворог обстрілював населені пункти поруч із лінією зіткнення та кордоном з рф у 4 районах Харківщини. У Куп'янському районі з пораненням госпіталізовано 3 людей: 2 чоловіків 36 та 48 років та 69-річну жінку.

📌 Миколаївщина. Ворог атакував область з берегового ракетного комплексу "Бастіон". Без втрат. Також були удари з мінометів, обстріли громад. Є один постраждалий.

📌 Чергові страшні знахідки: на деокупованих частинах Харківщини і Донеччини виявили закатованих цивільних. У Козачій Лопані правоохоронці знайшли тіла двох чоловіків зі слідами тортур і насильницької смерті. Водночас у Лимані знайшли ще шість тіл загиблих мешканців, убитих росіянами під час окупації.

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Щольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

📌 Фото розтрощених обстрілами окупантів шкіл у Пологівському районі Запорізької області опублікував очільник ОВА Олександр Старух. ⬆️ 

📌 Росіяни на блокпості у Василівці (Запоріжжя) тримають у заручниках охочих виїхати. За два з половиною тижні окупанти пропустили на підконтрольну Україні територію всього 200 авто — з тисяч бажаючих покинути анексовані частини Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей. 

📌 Іранські ТГ-канали повідомляють, що рф замовила у Ірану дрони-камікадзе "Араш-2". У порівнянні з "Шахедом-136" у них потужніша боєголовка і заявлена ​​дальність польоту становить нібито 1700 км. Офіційних доказів немає і, найімовірніше, не буде. Іран знову каже, що нічого не продавав. А The Washington Post з посиланням на свої джерела повідомляє, що Іран планує передати росії не тільки ударні безпілотники, а й ракети класу "земля-земля".

Життя в умовах війни

💡 Підприємства, які через війну втратили свої виробничі потужності, зможуть отримати до 60 млн грн пільгового кредиту. Уряд затвердив відповідну постанову.

Колмаков

📌 Знай наших! Першим в історії чемпіоном світу з паркуру на швидкість став представник України, мешканець Олександрії Богдан Колмаков. ⬆️

📌 У деокупованому Ізюмі (Харківщина) працюватиме мобільний пологовий: у ньому зможуть проводити огляди вагітних, приймати пологи та робити операції.

📌 "Укренерго" подякувало споживачам за те, що українці свідомо обмежили користування електроприладами. Подекуди споживання зменшилося на 20%, як на Чернігівщині, а в Києві результат сягнув 7%.  

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Уряд Румунії передасть 400 тисяч доларів у трастовий фонд НАТО для зміцнення оборони та стійкості України. 

💡 Франція навчить близько двох тисяч українських військових. Також Франція поставить Україні системи ППО Crotale. Вони будуть особливо корисні в боротьбі з безпілотниками та повітряними бомбардуваннями.

💡 Канцлер Німеччини Шольц закликав реформувати та розширити Євросоюз, а також скасувати принцип одностайності під час ухвалення рішень. Він підтримав Україну, Молдову та Грузію на шляху вступу до ЄС.

💡 Ілон Маск обрав сторону світла: мільярдер заявив, що його супутникова компанія Starlink продовжить безкоштовно фінансувати зв'язок для України.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Менш ніж за дві доби українці зібрали 150 мільйонів гривень на потужну антидронну систему "Ловець Шахедів".

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Щольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

💡 Два 13-річні хлопці й дві 11-річні дівчинки із Радсадівської громади на Миколаївщині разом із бабусями ⬆️ виготовляють випічку, кошти з продажу якої передають на потреби військових. Волонтери змогли зібрати понад 20 тисяч гривень.

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Щольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

💡 Одяг-трансформер ⬆️ для поранених військових, який можна одягнути навіть на лежачих за майже будь-яких травм і поранень, шиють волонтери в Козятині на Вінниччині. За місяць волонтери пошили 75 комплектів, які передали у вінницький госпіталь.

💡 У Житомирі більше двох сотень людей стали учасниками благодійного забігу "Дика гонка", під час якого збирали кошти на авто для військових. До кінця п'ятигодинної акції зібрали понад 130 тисяч гривень.

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Щольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

А до Дня захисників та захисниць України житомирський бігун Юрій Мілованов проклав новий біговий маршрут у вигляді малюнку "ЗСУ" ⬆️

Нова фаза наступу на Херсонщині і несподівані заяви Щольца: хроніка подій 16 жовтня та головні рішення

💡 У Львові відкрили виставку "Херсонщина — це Україна". Роботи художників згодом продадуть на онлайн-аукціонах на потреби ЗСУ, а після звільнення окупованих територій їх скерують на відбудову культурних пам'яток півдня України. 

1
1365

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: