fbpx
Сьогодні
16:15 15 Жов 2022

Це мій пріоритет: нова очільниця МКЧХ заявила, що намагатиметься отримати доступ до українських полонених

Фото: ОПУ

У МКЧХ заявили про пріоритетність отримання доступу співробітників Червоного хреста до українських військовополонених, зокрема в Оленівці

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Глави держави.

Про це нова президентка Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір'яна Еггер сказала під час розмови у режимі відеозв'язку з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком.

Єрмак привітав співрозмовницю з нещодавнім вступом на посаду.

А також висловив сподівання на те, що під керівництвом Еггер МКЧХ успішно долатиме складні гуманітарні проблеми, зокрема спричинені війною росії проти України.

Очільник ОПУ підкреслив, що сьогодні ситуація з порушенням прав людини на тимчасово захоплених територіях України є такою, якої Європа і світ не бачили протягом десятиліть.

Це стосується й поводження з полоненими українськими військовими та цивільними у місцях утримання.

Єрмак закликав Еггер зробити все можливе для направлення місії Червоного Хреста до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області.

Нагадаємо, що там наприкінці липня внаслідок терористичного обстрілу росіянами було вбито понад 50 захисників України. За його словами, Україна зі свого боку готова всіляко сприяти такій місії.

"Сьогодні – критичний момент. Ця війна є випробуванням для всіх: для України, для міжнародних організацій", зазначив Єрмак.

На переконання керівника Офісу Президента, 17 жовтня представники МКЧХ мають прибути на лінію розмежування на сході України. Це б стало дуже важливим кроком.

Еггер зробила акцент на важливості того, щоб співробітники Червоного Хреста мали доступ до військовополонених, зокрема в Оленівці.

"Це – мій пріоритет. І ми продовжуватимемо вимагати отримання доступу", підкреслила вона.

Довідка

Нагадаємо, 29 липня російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

Як повідомляла Рубрика, в Червоному Хресті повідомили, що російська сторона не дала доступ представникам Організації до колонії в окупованій Оленівці, де загинуло приблизно 40 українських військових, а поранено – 130.

Тим часом опубліковані нові супутникові знімки колонії до та після вбивства українських військових, які свідчать, що будівлю підірвали зсередини.

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії.

13 жовтня Єрмак поставив безальтернативну вимогу МКЧХ: найближчими днями направити свою місію до колонії в Оленівці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: