fbpx
Сьогодні
20:51 11 Жов 2022

Лідери країн G7 засудили ракетні обстріли України з боку рф

Лідери країн Групи семи (G7) після віртуальної зустрічі щодо ситуації в Україні виступили зі спільною заявою, в якій засудили дії рф та її президента володимира путіна, водночас застерігши від використання проти України зброї масового ураження.

Заява G7 опублікована на сайті британського уряду.

"Наша зустріч відбулася на тлі ракетних обстрілів цивільної інфраструктури та міст по всій Україні, що призвело до загибелі невинних мирних жителів. Ми рішуче засуджуємо ці атаки та нагадуємо, що невибіркові напади на невинне цивільне населення є воєнним злочином. Ми притягнемо президента путіна та винних до відповідальності", – наголосили лідери G7.

Вони також рішуче засудили та відкинули незаконну спробу анексії росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

"Ми знову наголошуємо, що ніколи не визнаємо цю незаконну анексію чи фіктивні «референдуми», які росія використовує для її виправдання", – йдеться у заяві G7.

Лідери G7 висловили підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах, зазначивши, що відповідно до Статуту ООН, Україна "має законне право захищатися від російської агресії та відновити повний контроль над своєю територією в межах міжнародно визнаних кордонів"

У Групі семи також запевнили, що продовжуватимуть надавати підтримку Україні, зокрема координуватимуть зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці. Водночас G7 засудила кроки з боку росії, спрямовані на ескалацію конфлікту, зокрема мобілізацію резервістів та безвідповідальну ядерну риторику.

"Ми підтверджуємо, що будь-яке застосування росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї матиме серйозні наслідки", – наголосили лідери.

У Групі семи також засудили дії росії щодо Запорізької АЕС та заявили, що продовжуватимуть накладати на рф економічні санкції. У заяві G7 також міститься заклик до олександра лукашенка припинити сприяння загарбницькій війні росії проти Україні.

Рубрика наводить повний текст документу.

Спільна заява лідерів країн G7 щодо України від 11 жовтня 2022 року

1. Ми, лідери країн Групи Семи (G7), зустрілися сьогодні з Президентом України Володимиром Зеленським. Наша зустріч відбулася на тлі останніх ракетних обстрілів цивільної інфраструктури та міст України, що призвело до загибелі невинних мирних жителів. Ми рішуче засуджуємо ці атаки та нагадуємо, що невибіркові напади на цивільне населення є військовим злочином. Ми притягнемо до відповідальності президента Путіна та всіх, хто винен у цих злочинах.

2. G7 рішуче засуджує та однозначно відкидає незаконну спробу анексії Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Ми наголошуємо, що ніколи не визнаємо цю незаконну анексію чи фіктивні референдуми, які Росія використовує для її виправдання.

3. Росія грубо порушила принципи, закріплені в Статуті ООН. Вони не можуть і не дають Росії легітимних підстав для зміни кордонів України. Ми закликаємо всі країни однозначно відкинути ці порушення міжнародного права та вимагаємо від Росії припинити всі військові дії і негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з території України.

4. Ми запровадили та продовжуватимемо накладати додаткові економічні санкції на Росію, включно з фізичними та юридичними особами – всередині й за межами Росії – які надають політичну чи економічну підтримку незаконним спробам Росії змінити статус українських територій.

5. Ми засуджуємо кроки Росії з ескалації збройного протистояння, включаючи часткову мобілізацію резервістів і безвідповідальну ядерну риторику, яка ставить під загрозу глобальний мир і безпеку. Ми підтверджуємо, що будь-яке застосування Росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї матиме серйозні наслідки.

6. Ми засуджуємо дії Росії на Запорізькій атомній електростанції і тиск, який чиниться на її персонал. Це призведе до подальшої безвідповідальної ескалації і ми будемо вважати Росію відповідальною за будь-який інцидент на ЗАЕС, спричинений її діями. Безпека, охорона та гарантії безпеки ядерного об'єкта мають першочергове значення і ми підтримуємо зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії в цьому відношенні.

7. Ми знову закликаємо білоруську владу припинити сприяти російській загарбницькій війні, дозволяючи збройним силам рф використовувати територію Білорусі та надаючи підтримку російським військовим. Оголошення про створення спільного військового угруповання з Росією є останнім прикладом співучасті білоруського режиму у агресивній війні РФ. Ми знову закликаємо режим Лукашенка повністю дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним правом.

8. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах. Відповідно до міжнародного права, зокрема Статуту ООН, Україна має законне право захищатися від російської агресії та відновити повний контроль над своєю територією в межах міжнародно визнаних кордонів.

9. Ми запевнили президента Зеленського в тому, що ми непохитні у своїй відданості надавати допомогу, необхідну Україні для захисту свого суверенітету та територіальної цілісності. Ми продовжуватимемо надавати фінансову, гуманітарну, військову, дипломатичну та правову підтримку та будемо твердо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Ми будемо підтримувати Україну в підготовці до проходження зимового періоду.

10. З огляду на необхідність забезпечення надійних гарантій післявоєнного мирного врегулювання ми, як і раніше, готові досягти домовленостей із зацікавленими країнами та міжнародними організаціями й Україною щодо безпеки та інших зобов'язань, щоб допомогти Україні захистити себе, забезпечити своє вільне й демократичне майбутнє та стримати будь-яку агресію проти неї. Ми продовжуватимемо координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій техніці. З нетерпінням чекаємо на підсумки Міжнародної експертної конференції з питань відбудови, реконструкції та модернізації України 25 жовтня.

11. Жодна країна світу не хоче миру більше, ніж Україна, народ якої зазнав смерті, вимушеного переселення та незліченних звірств внаслідок російської агресії. На знак солідарності з Україною лідери G7 вітають готовність президента Зеленського до справедливого миру. Це повинно включати наступні елементи: дотримання Статуту ООН щодо захисту територіальної цілісності та суверенітету; збереження здатності України захищатися в майбутньому; забезпечення відновлення та відбудови України, включно з вивченням можливостей використання для цього арештованих активів Росії; притягнення до відповідальності за російські військові злочини, скоєні під час війни.

12. Ми глибоко стурбовані навмисним пошкодженням трубопроводів Nordstream у міжнародних водах Балтійського моря та рішуче засуджуємо будь-яке навмисне порушення критичної інфраструктури. Ми вітаємо проведення незалежних розслідувань цих інцидентів.

13. Ми будемо діяти солідарно та скоординовано, щоб подолати негативні наслідки агресії Росії для глобальної економічної стабільності, в тому числі шляхом співпраці для забезпечення енергетичної безпеки та доступності в G7 та за її межами.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: