fbpx
Сьогодні
13:58 02 Жов 2022

Екорішення: Нафтогаз планує побудувати у Львові та Житомир ТЕЦ, що працюватимуть на біомасі

НАК "Нафтогаз" має у планах побудувати у Львові та Житомир ТЕЦ, що працюватимуть на біомасі (деревній трісці) та твердому вторинному паливі (RDF)

Про це повідомляє пресслужба НАК "Нафтогаз".

У чому проблема?

Наближення найскладнішого опалювального сезону та загострення енергетичної кризи через російську війну стає поштовхом для українських громад переглянути підходи до опалення будівель: шкіл, дитячих садків, лікарень, інших комунальних установ. 

Перехід на використання відновлюваних джерел енергії  допоможе громадам уникнути газової залежності, створити робочі місця та зменшити обсяги викидів парникових газів у повітря.

Яке рішення?

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розповів, що компанія вже допомагає українським містам переводити свої ТЕЦ з газу на біопаливо.

Мова йде про проєкти у Житомирі, Львові, Охтирці. Очільник "Нафтогазу" наголосив, що готовий підтримувати й інші міста у цьому напрямку.

У компанії зазначили, що загальна потужність таких ТЕЦ складатиме 90 МВт теплової енергії та 11 МВт електричної.

У компанії підкреслили, що закінчити будівництво у Львові планують в першому кварталі 2023 року, в Житомирі – в четвертому кварталі 2023 року.

Як це працює?

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин підтвердив інформацію про нову ТЕЦ. Він зазначив, що спільно з Нафтогазом місто реалізує проєкт, який вже за рік зможе забезпечити виробництво 50 МВт енергії.

І цю енергію генеруватимуть з альтернативних видів палива.

Очільник Житомира додав, що у 2015 році обласний центр споживав за рік 93 млн куб м газу, а вже цього опалювального сезону має бути не більше 45 млн м куб.

Через рік місто планує використовувати лише 10% від того, що було у 2015 році.

Побудована у Львові нова ТЕЦ буде першою на альтернативному паливі, яке покриватиме близько чверті його потреб у теплі.

Також у Новояворівську, що на Львівщині у стислі терміни планують побудувати нову ТЕЦ на альтернативному паливі. Згідно з планом вона дозволить економити до 24 млн доларів на рік, які раніше витрачали на газ.

Повідомляють, що у планах Нафтогазу побудувати щонайменше 9 біоТЕЦ та біокотелень у 8 регіонах України.

Загальна потужність їх буде 250 МВт теплової енергії та 52 МВт електричної. Компанія має амбітну мету стати найбільшим генератором тепла з біомаси до 2027 року. Завдяки цьому можна буде забезпечити заміщення близько 2 млрд м куб. природного газу.

Нагадаємо, що НАК "Нафтогаз України" не відмовиться від арбітражного позову проти "Газпрому", незважаючи на погрози російського монополіста припинити транзит газу через Україну.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: