fbpx
Сьогодні
16:41 22 Вер 2022

В українських школах боротимуться з курінням: як працює це рішення

Пілотний проєкт "Школи без нікотину та тютюну" презентували на Львівщині. 

Про це повідомляє центр громадянського представництва "Життя".

У чому проблема?

Щороку куріння вбиває 8 мільйонів людей по всьому світу, при цьому 95% курців починають курити у віці до 21 року. Не усвідомлюючи усі ризики та наслідки вживання тютюну та нікотину, діти наражаються на тенета наркотичної залежності, яку викликає вживання цих виробів. 

Багаторічні дослідження довели, що тютюнові компанії спрямовують на дітей агресивний маркетинг, застосовуючи маніпулятивні прийоми — як-от  смакові добавки, рекламу в соціальних мережах та заяви про тютюнові та нікотинові вироби, які вводять школярів в оману. 

В Україні 20% юнацтва у віці 15-16 років є щоденними курцями сигарет, така ж кількість вживає е-сигарети. 

Яке рішення? 

Щоб захистити здоров'я учнів, вчителів та персоналу від шкідливого впливу тютюнового диму та інформувати про небезпеку нових тютюнових та нікотинових виробів, ВООЗ розробила пілотний проєкт "Школи без нікотину та тютюну". Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує цей проєкт — 22 вересня його презентували у Львівській області.

В українських школах боротимуться з курінням

Як це працює? 

Реалізація проєкту ВООЗ "Школи без нікотину та тютюну" передбачає:

  • проведення анонімного опитування серед учнів та персоналу шкіл;
  • проведення інформаційної кампанії серед учнів та персоналу щодо чинного антитютюнового законодавства та загроз, які несуть наркотичні вироби тютюн та нікотин;
  • затвердження на рівні навчальних закладів політики "Школи без нікотину та тютюну".

"Освітні заклади мають стати простором абсолютно вільним від тютюну та нікотину. Кожній школі-учасниці проєкту запропоновано затвердити документ "Політика "Школа без нікотину та тютюну", який буде впроваджуватися на постійній основі. Буде проведено комунікаційну онлайн-кампанію серед старшокласників та розміщено друковані матеріали у приміщеннях шкіл про ризики вживання тютюну та нікотину", — повідомив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО "Життя", координатор пілотного проєкту "Школи без нікотину та тютюну" в Україні.

Протягом вересня-грудня 2022 р. проводитимуть інформаційну кампанію "Школи без нікотину та тютюну" у 10 школах Львівської області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: