fbpx
Сьогодні
15:26 09 Вер 2022

На станції "Академік Вернадський" цьогоріч найтепліша зима: середня температура лише трохи перевищила -2°С

Цього року зима в нашому районі стала найтеплішою за весь час спостережень на станції "Академік Вернадський"! Середня температура повітря за зиму становить -2.13°С. Це на 0.4°С тепліше, ніж попередній рекорд, встановлений 1998 року.

Аномалія тепла охоплює більшу частину Західної Антарктики, Антарктичний півострів (біля якого наш о. Галіндез) та акваторію моря Ведделла за ним. Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Водночас ще пів століття тому звичною для цих країв була середньозимова температура близько -10°С. Найнижчу середньозимову температуру зафіксували 1958-го: -17.43°С. Тоді ж, у серпні, була відмічена й найнижча температура повітря за всі понад 70 років спостережень: -43.3°С.

Натомість цього року абсолютний мінімум температури повітря ледь перетнув позначку -8°С. Таким чином поновилися його найтепліші рекорди для липня і серпня за всі роки спостережень. Як правило, найнижчі значення температури за рік бувають у межах -15..-30°С.

На станції

Як і 1998-го, цього року через теплу зиму довкола "Вернадського" не утворилося льодового покриву, а лише час від часу акваторію "запаковував" плавучий битий лід. Тож українські полярники могли підтримувати навігацію та проводити морські наукові дослідження майже протягом усієї антарктичної зими.

А от вивчати властивості сніжинок хуртовин, на жаль, не вдалося, адже сніг ішов переважно вологий та схильний до злипання. Для згаданого ж дослідження потрібен сухий сніг, який переноситься вітром безкраїми просторами криги і льодовиків.

На станції

Натомість тепла погода сприяла підвищенню вологи в атмосфері, а отже – збільшенню кількості опадів. Поки що вони все одно у вигляді снігу: на кінець зими висота снігового покриву біля "Вернадського" перетнула позначку 2.5 м і продовжує наближатись до рекордних минулорічних 3 метрів. Такі снігопади неабияк дошкуляють нашим зимівникам, адже вологий сніг – важче, тож чистити його – складніше.

Але є й гарні новини: через відсутність льоду до "Вернадського" вже навідуються пінгвіни. Поки на розвідку, але передбачаємо, що велике повернення цих птахів уже не за горами.

Нагадуємо, що пори року в Південній та Північній півкулі йдуть у протифазі: коли в Україні літо, в Антарктиді зима, а нині там почалася весна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: