fbpx
Сьогодні
10:02 02 Вер 2022

МАГАТЕ має заявити, що окупанти на ЗАЕС загрожують ядерній безпеці, – Галущенко

Фото: iclub.energy

Фактично фахівці МАГАТЕ визнають порушення ключових основоположних принципів ядерної безпеки через дії, що вчиняють російські загарбники.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону, повідомляє пресслужба міністерства.

"Місія МАГАТЕ має заявити про те, що наявність військових, наявність зброї на станції є дійсно загрозою ядерній безпеці. Це очевидно", – наголосив Галущенко.

За його словами, фахівці місії, які залишаться на станції протягом декількох днів, мають оцінити фактичну ситуацію на станції та надати розширену інформацію та рекомендації щодо забезпечення ядерної безпеки.

"Ключовою буде частина місії, яка зараз залишилась на станції. Планується, що вона перебуватиме там 3-4 дні. У нас багато спільних підходів щодо технічних питань, які треба оцінити на станції. Фактично фахівці МАГАТЕ визнають порушення ключових основоположних принципів ядерної безпеки через дії, що вчиняють окупанти", – зазначив Галущенко.

Він зауважив, що рекомендації і звіти МАГАТЕ мають бути надіслані Україні, експлуатуючій організації ЗАЕС – "Енергоатому".

"І ми маємо виконати ці рекомендації, усунути наслідки варварських дій окупантів. Але для цього ми повинні мати доступ до станції. Вона має бути повернена під контроль України", – наголосив міністр.

Довідка

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до України і 1 вересня відвідала захоплену росією Запорізьку АЕС.

На ЗАЕС залишилися п'ятеро представників місії МАГАТЕ.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об'єкта.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: