fbpx
Сьогодні
22:25 01 Вер 2022

Це був цирк: працівник ЗАЕС розказав, як окупанти прийняли місію МАГАТЕ

Фото: Getty Images

Інспектори місії МАГАТЕ пересувалися територією Запорізької атомної електростанції та спілкувались з її працівниками у присутності російських військових та представників "росатому".

Про це Суспільному на умовах анонімності сказав співробітник ЗАЕС.

"Вони водили (генерального директора МАГАТЕ – ред.) Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували «мапи прильотів» та привели до них місцевих колаборантів із заявами від «небайдужих громадян» про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк", – заявив співробітник ЗАЕС.

За його словами, росіяни переконували представників місії, що на станції війська перебувають радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії, а ЗАЕС нібито обстрілюють Збройні сили України.

Після того, як очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі та більшість членів делегації виїхали зі станції, частина членів місії залишилась в Енергодарі. Вони житимуть у готелі та інспектуватимуть роботу станції впродовж кількох днів.

Довідка

31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запоріжжя, щоб відвідати атомну електростанцію в тимчасово захопленому Енергодарі.

1 вересня, росіяни обстріляли дорогу по наперед узгодженому маршруту руху місії. Також війська рф з мінометів обстрілювали місто Енергодар. Пізніше загарбники відкрили вогонь із РСЗО та з гелікоптерів. Повідомлялося про загиблих і поранених.

На ЗАЕС залишилися п'ять представників місії МАГАТЕ, які продовжать роботу на станції.

Запорізька АЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюючи прилеглу територію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: