fbpx
Сьогодні
22:20 25 Сер 2022

Що робити з пошкодженими банкнотами з окупованих територій?

Термінали самообслуговування iBox та інших термінальних мереж масово поповнюють 500-гривневими купюрами, які виведені з обігу в сховищі "Ощадбанку" в Херсоні.

Про це повідомляв співзасновник Monobank Олег Гороховський.

У чому проблема? У Нацбанку попередили про небезпеку потрапляння в готівковий обіг банкнот з окупованих територій, які були навмисно пошкоджені банками після початку повномасштабного вторгнення. Це гроші, які були викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.

Яке рішення? У разі, якщо банк не може вивезти готівку через бойові дії, він повинен пошкодити банкноти, щоб зробити їх неплатіжними.Банки можуть просвердлити банкноти, роблячи в них кілька рівних отворів. Також є інші способи пошкодити купюру: обрізати не менше 50% від загальної площі банкноти або знищити її; розрізати навпіл або на три частини; пошкодити спеціальними розчинами чи іншими речовинами із зафарбовуванням не менше 50% загальної площі банкноти.

Національний банк       національний банк

НБУ рекомендує не піддаватися на провокації та використовувати під час готівкових розрахунків лише готівку, яка не викликає сумнівів у її справжності чи платіжності. Бізнес і громадян закликають бути пильними.

Як це працює? Якщо під час готівкового розрахунку вам дають пошкоджену банкноту, не потрібно приймати її – варто відмовитися й попросити іншу. Доречно також буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот Національній поліції України, кажуть у Нацбанку. Пошкоджені банкноти під час дії воєнного стану обміну не підлягають, їх вилучають для досліджень без відшкодування вартості.

Нацбанк рекомендує віддавати перевагу безготівковим операціям, які є безпечнішими в умовах воєнного стану.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: