fbpx
Сьогодні
08:12 17 Сер 2022

У Румунії з'явиться перший малий модульний реактор. Чому це екологічно?

Фото: Ілюстративне

Деякі науковці вважають, що ядерна енергетика — ефективніша та більш екологічна, ніж сонячна або вітрова.

У чому проблема? 

Енергетична криза у Європі відсунула атомну енергетику на перший план, йдеться в американському виданні Protocol. Через скорочення поставок російського газу Європа намагається компенсувати дефіцит енергії, що насувається, а також досягти амбітних кліматичних цілей. 

Але швидкий перехід на сонячну або вітрову енергетику неможливий. Ситуація, що склалася, змусила багато країн, включаючи Австрію, Німеччину, Італію та Нідерланди, повернутися до вугілля: минулого року використання таких викопних палив як нафта, метан і вугілля складало 70% від усього енергоспоживання Європи. Разом із тим, відкладається на майбутнє й поступова відмова від ядерного палива: наприклад, Бельгія перенесла заплановану поетапну відмову від ядерної енергії з 2025 на 2035 рік.

Кілька європейських країн збільшують свої інвестиції в атомну енергетику: Великобританія оприлюднила плани побудувати до 8 реакторів до 2030 року, поява ще двох атомних електростанцій планується у Нідерландах. 

Проте великі атомні станції все ще несуть у собі великий ризик, до того ж, ядерна енергія дорожча за багато інших, оскільки будівництво традиційних атомних електростанцій потребує великої кількості коштів.

Разом із тим, атомна енергетика має багато переваг. Зокрема, вона не вимагає такої кількості сировини, як деякі види відновлювальної енергії. Сонце та вітер мають меншу щільність енергії, а для будівництва електростанцій, що працюють на відновлюваній енергії, використовується більше матеріалів, утворюється більше відходів, які доведеться переробляти.

Яке рішення? 

Малі модульні реактори

Малі модульні реактори можуть допомогти у вирішенні деяких проблем щодо вартості та термінів будівництва, вибору місця та безпеки:

  • Модульні реактори мають набагато менший розмір, наприклад, SMR-реактор Rolls-Royce займає 40 000 м2 замість 400 000 м2, які потрібні для "традиційної" установки. 
  • Утримання мініреакторів більш ефективне, більш гнучке, їх не потрібно підключати до місцевої електромережі. 
  • Ще одна перевага — вони можуть бути встановлені у віддалених малодоступних місцях, де потреби в електроенергії невеликі та мінливі. Модульні реактори мають потужність до 300 МВт на енергоблок, тобто близько третини потужності традиційних ядерних реакторів.

Останні роки, починаючи з 2018, на розробку технологій для модульних реакторів виділяли кошти уряди Канади, Китаю, Польщі та Великобританії, але перший такий реактор з'явиться, ймовірно, у Румунії: американська компанія NuScale Power та уряд США вже виділили на цей проєкт 14 мільйонів доларів. Проект триває з 2019 року, а у 2020 вже було визначено місце для будівництва модульного реактора. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: