fbpx
Сьогодні
10:30 29 Лип 2022

Обстріляні росіянами території доведеться покинути або заповісти, — екологічна експертка

English version here

Проте є ще один спосіб очистити землі від наслідків війни.

Нещодавно ми розповідали про шкоду, яку ґрунти зазнають внаслідок обстрілів військовими боєприпасами: в повітря виповільнюються токсичні гази, в землі залишаються уламки снарядів, вибухові змінюють ландшафт та вбивають рослинність та корисних комах, забруднювачі потрапляють у водоносні горизонті — врешті-решт все це призводить до деградації земель. 

Експертка та координаторка проєктів ГО "Еколтава" Юлія Авраменко говорить, що після таких обстрілів один з варіантів відновлення земель — покинути територію та заповісти її, маючи на увазі вилучення ділянки з подальшою консервацією та забороною відвідування. 

Такий досвід вже є у Франції — після Першої світової війни площа у 1200 квадратних кілометрів в районі реки Маас була настільки понівечена артилерійськими обстрілами, що зруйнований ландшафт існує й досі. На деякі ділянки досі заборонено в'їжджати, на території все ще можна знайти нерозірвані снаряди та їхні уламки. Проте не факт, що цей досвід буде застосовано й в Україні. 

За словами експертки Авраменко, повернути землі до нормального стану, можна. Для цього доведеться спершу максимально очистити їх від залишків снарядів, мін тощо, щоб вони не продовжували забруднювати ґрунти ще багато років поспіль, а по-друге — провести рекультивацію порушених земель. 

Про те, як відбувається цей процес, ви можете прочитати в повному матеріалі "Рубрики", присвяченому темі відновлення ґрунтів після артилерійських обстрілів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: