fbpx
Сьогодні
15:57 23 Лип 2022

Працівники ДБР оголосили підозру ексзаступнику секретаря РНБО Сівковичу: шпигував проти України

Фото: ДБР

Колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Володимира Сівковича підозрюють у роботі на російські спецслужби

Про це повідомляє Держбюро розслідувань.

У відомстві зазначили, також підозрюють, що він приймав участь в управлінні українською частиною угруповання, яке шпигувало на користь росії.

Правоохоронці встановили, що 5-а служба федеральної безпеки рф (фсб) створила злочинну організацію для шпигунства проти України. Очолив її начальник 9 ("українського") управління департаменту оперативної інформації 5-ої служби фсб росії Ігор Чумаков.

За даними ДБР, до угруповання входили співробітники фсб, зокрема Олександр Чуліндін, Марина Терентьєва та представники державних органів рф.

Спецслужбовці долучали до розвідки й представників колишньої влади в Україні, які у 2014 році переїхали до Москви.

Серед них Володимир Сівкович, який із жовтня 2010-го й до грудня 2013 року був заступником секретаря РНБО. З січня 2022 року він перебуває під американськими санкціями.

Сівкович координував роботу з українською частиною угруповання, яка збирала й передавала представникам росії інформацію, що становить державну таємницю. Також члени групи намагалися впливати на кадрові рішення в органах безпеки України.

Для прикриття Сівкович створив у Москві "політичний офіс", працівники якого начебто займалися суспільно-політичною діяльністю.

А насправді шпигували проти України. Вони, за даними слідства, залучали до негласного співробітництва людей, які мають розвідувальні можливості на території України та спроможні допомагати працівникам фсб.

Крім Сівковича, до угруповання входив ексначальник СБУ в Криму Олег Кулініч. Про його затримання стало відомо тиждень тому. За даними слідства, він передавав росіянам інформацію, що становить державну таємницю.

Ексзаступнику секретаря РНБО оголосили підозру:

  • за ч. 1 ст. 255 ККУ — створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній;
  • ч. 1 ст. 111 — державна зрада.

Співробітникам фсб Чумакову, Чуліндіну та Терентьєвій повідомили підозру в шпигунстві (ч. 1 ст. 114 ККУ).

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: