fbpx
Сьогодні
12:52 14 Тра 2022

Україна потребує змін в законодавстві: Заборона партії повинна призводити до позбавлення мандата, – Корнієнко

Україні потребує внесення змін до законодавства, щоб заборона політичної партії за проросійську діяльність автоматично призводила до позбавлення повноважень народного депутата

Про це розповів перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі національного марафону.

"Якщо ми кажемо, щоб колеги втратили мандат, то треба зміни в Конституцію внести. У нас є 5 чи 7 підстав для втрати мандату. І туди просто треба додати підставу "співпраця (з окупантами – ред.) або проросійська діяльність". Також є ще судові рішення.

Але фактично треба внести зміни про те, що якщо партія заборонена за проросійську діяльність, то відповідно депутати від неї мають автоматично втрачати мандати", наголосив Корнієнко.

Перший заступник голови Верховної Ради також нагадав, що у ВРУ вже зареєстровані два законопроєкти.

У них йде мова, що представники політичних сил проросійської спрямованості, проти яких введені санкції РНБО, не можуть обіймати виборні посади.

Зі слів першого віце-спікера, у цьому рішенні треба бути обережними, щоб така практика потім могла працювати.

Він також пояснив, що світова демократія говорить про те, що люди мають право обирати, кого завгодно.

Але водночас в Україні це питання є проблемою національної безпеки.

Корнієнко переконаний, що найправильнішим кроком було би внесення змін до Конституції України з цього питання, але під час воєнного стану це неможливо.

Довідка

Як повідомляла Рубрика, у березні Рада нацбезпеки та оборони призупинила діяльність в Україні партій, які мають зв'язки з Російською Федерацією.

А саме: "Опозиційної платформи – За життя", "Партії Шарія", "Наші", "Опозиційного блоку", "Лівої опозиції", "Союзу лівих сил", "Держави", "Прогресивної соціалістичної партії України", "Соціалістичної партії України", партії "Соціалісти" та "Блоку Володимира Сальдо".

1 квітня парламент прийняв у першому читанні законопроєкт про заборону політичних партій, які виправдовують чи заперечують збройну агресію росії проти України.

14 квітня фракція проросійської "Опозиційної платформи – За життя" припинила роботу в парламенті.

21 квітня народні депутати від фракції "Опозиційна платформа – За життя", чию діяльність призупинила РНБО, створили свою депутатську групу "ПЗЖМ"– "Платформа за життя та мир".

3 травня Верховна Рада остаточно заборонила діяльність проросійських партій в Україні.

12 травня у Верховній Раді офіційно перестала існувати група "Платформа за життя та мир" – колишня "Опозиційна платформа – За життя".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: