fbpx
Сьогодні
21:24 07 Тра 2022

Екоактивісти відправили 4 тонни гуманітарної допомоги шахтарським містам Донеччини

Відділ енергетики Центру екологічних ініціатив "Екодія" останні чотири роки співпрацював із шахтарськими містами сходу України. Тепер, під час повномасштабної війни, його працівники зайнялися гуманітарною допомогою цим населеним пунктам.

Наразі її отримали чотири міста (Добропілля, Покровськ, Білозерське та Селидове) Донецької області.

«Ці міста входять до Платформи сталого розвитку вугільних міст Донецької області. Вона створена в травні 2019-го, До неї входять 9 шахтарських міст Донеччини, які займаються питанням енергетичного переходу з урахуванням інтересів місцевих жителів, а також три місцевих громадських організації та Донецька торгово-промислова палата. Цю Платформу від самого початку створення підтримує Екодія разом з партнерами – Луганським обласним правозахисним центром "Альтернатива" та Germanwatch", — розповів Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО «Екодія».

Ці міста планують свій майбутній розвиток із поступовим відходом від видобувної промисловості. Екодія їм у цьому допомагала. Зараз же чотири з них отримали загалом близько 4 тонн допомоги.

Екоактивісти відправили 4 тонни гуманітарної допомоги шахтарським містам Донеччини

Анастасія Стадник, асистентка відділу енергетики Екодії, прокоментувала:

"Гуманітарна допомога — це не лише про постачання медикаментів чи харчових продуктів, але й про комунікацію, людяність та небайдужість. У цей важкий час для всієї України потрібно бути завжди готовим допомогти. Для нас було дуже важливо надіслати допомогу туди, де цього потребують. Цей процес не з легких, бо задіяно багато людей. Від постачальників, працівників ОДА, до волонтерів, котрі допомагають її сортувати та відправляти".

До міст надіслали харчові продукти, товари побутової хімії та особистої гігієни, партію ліків.

Сюжет ТК "Орбіта" із Покровська:

Анастасія Бушовська, експертка з енергетичної політики Екодії, зазначила:

"Виникали труднощі з пошуком постачальників, які продовжують працювати та можуть надати хоча б половину від запитуваних товарів. У кожному окремому випадку були свої нюанси, наприклад, в одній громаді нам не повідомляли кінцеву точку вивантаження, побоюючись обстрілів; в іншій — спочатку не могли ідентифікувати наші посилки, бо при отриманні записали їх як "від Толі зі Львову". Але це було варте зусиль, адже так ми можемо допомогти закрити частину потреб громад, з якими співпрацюємо".

Екоактивісти відправили 4 тонни гуманітарної допомоги шахтарським містам Донеччини

"Екодія" не лише допомагає містам Донеччини планувати структурну трансформацію регіону після майбутнього згортання вугільної промисловості, але і виступає за відмову від викопного палива та перехід до відновлюваних джерел енергії.

"Екодія" наголошує, що саме надприбутки від продажу викопного палива дозволили профінансувати росії війну проти України, а надмірне використання газу, нафти, вугілля та урану у світі сприяє глобальній зміні клімату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: