fbpx
Сьогодні
15:45 14 Кві 2022

"Інакше не зможемо працювати": рітейл України закликає знизити орендну плату та скасувати її на територіях бойових дій

Питання орендної плати для сегменту роздрібної торгівлі залишається критично важливим для функціонування галузі. Особливо це стосується тих територій, де велись або ведуться активні бойові дії, — повідомляють представники роздрібних мереж.

Це дуже велика стаття витрат, яка прямо пропорційно впливає на здатність рітейлерів забезпечити подальше функціонування магазинів та аптек, які є критично важливими об'єктами інфраструктури. На сьогоднішній день це питання не врегульоване, й формально винаймачі комерційних приміщень мають зобов'язання перед орендодавцями оплачувати орендну плату у повному обсязі, навіть якщо торговельна діяльність була припинена у зв'язку з активними бойовими діями. Також залишається відкритим питання надання орендодавцями знижок на оренду для мереж магазинів та аптек, які ведуть діяльність на неокупованих територіях та потребують підтримки для продовження своєї роботи у зв'язку зі збитками, які вони понесли в інших регіонах, що потрапили у зону активних бойових дій.

"З деякими орендодавцями вдається досягти порозуміння, але процес переговорів не завжди закінчується успіхом, — розповідає голова мережі аптек "Доброго Дня" Ігор Червоненко, які знаходяться в тому числі на територіях, де ведуться активні бойові дії. — Навіть якщо аптека не працювала у зв'язку з активними бойовими діями, зобов'язання з орендної плати на цей період залишаються ті ж самі, що й у довоєнні часи. Ми, як орендарі, у зв'язку з форс-мажорними обставинами, звільняємось тільки від пені та штрафів за невчасно сплачену оренду та не можемо в односторонньому порядку розірвати договір. Тобто по факту маємо сплачувати орендну плату у повному обсязі за той період, коли не мали змоги працювати. У даному випадку для підтримки дієздатності бізнесу необхідне рішення на державному рівні про відміну орендної плати за винаймання приміщень, які потрапили у зону активних бойових дій та у зв'язку з цим не могли використовуватись для ведення торговельної діяльності".

За словами Ігоря Червоненка, на сьогоднішній день аптеки не мають можливості платити орендну плату на тих територіях, на яких ведуться або велись військові дії. Ситуацію ускладнюють небезпечні умови роботи та нестача персоналу, але бізнес розуміє свою соціальну відповідальність й продовжує роботу там, де це можливо, постійно надає гуманітарну допомогу, допомагає місцевій владі.

Схожа ситуація склалася між орендодавцями та орендарями й у сфері торгівлі продуктами харчування, зазначають на сайті Асоціації рітейлерів України. На думку генерального директора компанії Економ Плюс (мережа продовольчих магазинів "Економ") Володимира Матяша, магазини мають звільнятися від орендної платні в зоні воєнних дій, й це рішення має бути закріплене на державному рівні: "Зараз наше завдання — вижити, щоб далі працювати. А відкриті магазини — це робочі місця, пул постачальників і виробників, швидке становлення економіки».

Також орендодавці вимагають повну оплату за оренду від магазинів та аптек, які знаходяться на неокупованих територіях — наприклад, в Києві. "Наше завдання як аптек – відкрити якнайбільше точок, щоб якомога більша кількість людей мала доступ до ліків. Але дуже важко в такий складний час нести на собі весь комерційний ризик. Наприклад, зараз невідомо, скільки населення повернеться найближчим часом до Києва, разом з тим ми вже розпочали роботу по відновленню діяльності у столиці та працюємо над тим, щоб повернути персонал, який залишив місто", — розказує голова мережі аптек "Доброго Дня" Ігор Червоненко. — Ми ведемо перемовини з орендодавцями про знижку на орендну платню. Здебільшого виходимо на домовленості, але потрібна законодавча підтримка цього питання. Аптечна галузь значно постраждала."

Разом з тим, за даними Асоціації рітейлерів України, за перший місяць війни у окремих національних мереж та мереж, які працюють на територіях, де ведуться воєнні дії, кількість торгових точок, що були закриті, сягнула близько 25-30%, відбулось різке падіння продажів до 50% у порівнянні з довоєнним періодом. "Збитки фуд-рітейлу вже сягають мільярдів гривень, і зараз вкрай важливо зменшити фінансове навантаження хоча б в орендній платі, щоб мережі магазинів та аптек могли змогу оговтатись після значних втрат на територіях, де велись бойові дії", — стверджує Наталія Петрівська, керівник GR напрямку Асоціації рітейлерів України. "Враховуючи загальні збитки по мережі, ми розуміємо, що через декілька місяців навіть ці магазини не зможуть працювати — додають в мережі магазинів "Економ".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: