fbpx
Сьогодні
16:39 31 Бер 2022

В Україні на тлі війни почастішали випадки передчасних пологів

В Україні на тлі повномасштабної війни зафіксовано почастішанння випадків передчасних пологів

Про це повідомляє ВВС.

За попередніми даними, у перинатальних клініках країни – у Харкові та Львові зокрема – подвоїлась, а то й потроїлась частота випадків передчасних пологів. Експерти повʼязують це із стресом матерів та зі складнощами надання медичної допомоги у воєнних час.

За словами Ірини Кондратової, керівниці Харківського обласного перинатального центру, у її клініці кількість випадків передчасної народжуванності тепер складає 50% від всіх пологів.

"У зонах конфлікту жінки проводять багато часу в переповнених підвалах, де існує високий рівень розвитку інфекцій. Крім того, жінкам також важче отримати медичну допомогу, якщо вони її потребують", – коментує пані Ірина.

Хоча відсоток передчасних пологів у її клініці зріс, лікарка каже, що загальна кількість пацієнток скоротилася, оскільки жінки тікають від бойових дій у Харкові.
По всій країні у Львові, подалі від лінії фронту, навпаки спостерігається значний наплив пацієнток.

Крім того, у Харкові, за словами керівниці перинатального центру, співробітники прийняли рішення залишитися в палаті інтенсивної терапії з найменшими немовлятами, навіть після попередження про повітряний наліт.
"Дитину 600 г не можна брати в холодний підвал. Це була б поїздка в один бік. Тож ми залишаємось із дітьми і разом з ними пересиджуємо бомбардування", – сказала вона.

У львівській лікарні – місті, яке колись вважалося більш безпечним, – деякі вікна уже заблокували мішками з піском. Зараз там також будують спеціальний підземний бункер для розміщення найбільш вразливих пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: