fbpx
Сьогодні
Небайдужа 12:25 27 Сер 2021

"Сьомий шрам", або Як захиститись від акушерського насильства під час пологів

Щодня близько дев’ятисот жінок в Україні народжують. А от статистики про те, скільки з них зазнають під час пологів насильства, немає. «Рубрика» розповідає, що таке акушерське насильство, як породілля може себе захистити і чому слід пам’ятати про право сказати «ні».

English version here

Починається серпень — шостий місяць материнства Тоні. Ми сидимо у напів пустій кав'ярні, але після кількох моїх запитань очі виказують дівчину — думками вона знову у палаті пологового. Знову проживає 12 годин переймів. Знову просить прооперувати її. Знову чує, що раз не може витримати біль, то не зможе бути й матір'ю. А тоді поправляє покривальце сплячого сина, робить вдих і починає говорити:

«Я люблю бути мамою. Але досі буває, що ти сидиш на ліжку, а потім за мить згадуєш пережите в пологовому й починаєш ламатися. Починаєш вірити у всі приниження… Хіба це має згадувати жінка, думаючи про першу зустріч зі своєю дитиною?»

Як захиститись від акушерського насильства під час пологів

Не «сама винна»

Акушерське насильство — це будь-які дії, вчинені проти волі породіллі і попри її «ні». Сюди входять:

  • медичні маніпуляції, на які породілля не дала згоду;
  • приховування або неповнота інформації, яку озвучують лікарі;
  • дії, що спричиняють зайвий фізичний біль жінці (наприклад, так званий агресивний огляд для пришвидшення пологів);
  • емоційний тиск на породіллю та зневажливе ставлення до неї.

Поширене явище в українській медицині, яке не має коректної статистики. Чесно і публічно про пологи говорять одиниці, бо «жінка має терпіти», «всі народжують і ти народиш» та «сама винна, якщо щось не так».

З цим зіткнулася і Тоня. Сина дівчина народила у 21. Вагітність протікала нелегко через перенесені раніше гінекологічні операції, тож лікар ще на ранніх термінах постановив — природні пологи будуть ризиком і для мами, і для дитини. До операції дівчина була готова. Та коли настав день народження малюка, все пішло не за планом. 

«Води відійшли о другій ночі, а прооперували мене о другій дня. Тобто 12 годин дитина була без води. При цьому о сьомій ранку у мене припинились перейми і їх тричі викликали крапельницею. А коли лікарка оглядала мене на кріслі, то робила це настільки грубо, що від болю я знепритомніла. Пам'ятаю, що перед цим я сильно кричала, а чоловік тримав мене за руку і плакав», — розповідає Тоня. 

Кандидатка юридичних наук і активістка Наталя Семчук пояснює — основи законодавства про охорону здоров'я прописують, як саме медперсонал мусить виконувати медичні маніпуляції. Проте всі ці норми носять регулятивний характер, а не забороняючий, в чому й полягає проблема.

«Лікар надає допомогу не так, як йому хочеться, а відповідно до медичних протоколів, затверджених на законодавчому рівні. Але всі забороняючі норми містяться лише в Кримінальному кодексі України. А один з головних його принципів говорить, що те, що не є внесеним у Кримінальний кодекс, не є злочином», — каже Наталія Семчук.

Тобто, якщо жінка та/або новонароджений внаслідок дій медичних працівників отримують тяжкі ушкодження, потрібно звертатись до поліції і заявляти про злочин. Але акушерська агресія у більшості випадків впливає на самопочуття породіллі, наявність у мами молока, терміни її реабілітації та емоційний стан, що тяжкими травмами, згідно з законодавством, не є. 

Як захиститись від акушерського насильства під час пологів

«Я не знала, що так не можна, я знала лише, що дитина має вийти»

Віта стала матір'ю вперше, коли їй було 24. Зараз, через десять років і після ще одних пологів, каже, вже усвідомлює, що за те, як відбувалось народження першої доньки, лікарів треба було притягувати до відповідальності. Але усвідомлення прийшло лише з часом. 

«Коли я народжувала вперше, то не знала геть нічого. В лікарні попередили лише про те, що у родзал не можна із зав'язаним волоссям, бо дитина "заплутається у родових шляхах" і що треба мати в кишені якісь гроші, щоб і у малої вони водилися. Говорили тільки про забобони, але нічого про мої права і про те, що зі мною будуть робити», — згадує Віта.

Її пологи були травматичними. Спершу дівчині попри відмову розрізали промежину буцімто для полегшення пологів. Потім застосовували метод Кристеллера — акушер тисне на живіт породіллі всією масою тіла, фактично «видавлюючи» дитину. Така маніпуляція заборонена майже у всіх цивілізованих країнах через високі ризики для здоров'я мами і дитини. 

«Я не знала, що так не можна, я знала лише, що дитина має вийти. Після того, як мені давили на живіт, він весь посинів ще до кінця пологів. Було боляче і страшно. Я час від часу непритомніла, на мене виливали воду і все починалось знову», — розповідає Віта.

У підсумку породілля отримала чимало розривів. Коли її зашивали, всередині залишили шматок бинту, що згодом викликало запальний процес. Віта говорить, що швидко звернулася до іншої лікарки, яка пояснила, чого з нею робити не мали і допомогла відновитися після отриманих травм. Другі пологи минули значно легше, але перші жінка й досі згадує з болем 

У таких випадках можна звертатися до поліції, але в межах досудового розслідування призначать ряд дорогих медичних експертиз. Оплачувати їх, найімовірніше, доведеться позивачці, проте після прийняття рішення на її користь, відповідач виплатить компенсацію. 

Як захиститись від акушерського насильства під час пологів

Потом, кров'ю і приниженнями

Тоня тримає на руках майже піврічного сина. Малий щойно прокинувся і сонно посміхається мамі, що називає його сонечком і швидко цілує в тім'я перед тим, як знову заговорити до мене:

«Серйозних травм після пологів у мене не було. Фізично я відновилася швидко, але перші два місяці майже не могла їсти і почувалася чужою у своєму ж тілі. Весь час згадувала, як на мене кричали лікарі, мовляв я не можу витримати елементарний біль. Акушерка сказала, що не знає, як я взагалі живу, якщо не вмію терпіти»

Через кілька годин періодичних втрат свідомості дівчині все ж зробили кесарів розтин. А коли вона відійшла від наркозу, до неї в палату прийшли медсестра та акушерка й почали говорити, що могли зробити операцію раніше, але до останнього сподівалися, що вона «нормальна жінка» й народить сама. 

«Коли акушерка побачила, що у мене на животі шість шрамів, то сказала: "Я так і знала, що їй легше, аби її порізали, ніж хоч щось трошки потерпіти". Я й до цього страшенно комплексувала через ті рубці. А тепер з'явився сьомий шрам. Хочу забути це. Просто забути», — каже Тоня.

А експертка Наталя Семчук пояснює — на лікаря у таких ситуаціях слід скаржитися в міністерство. Коли встановлять факт акушерської агресії, медика звільнять. Тим не менш, на якусь компенсацію постраждала тут розраховувати не зможе.

Є й інший варіант — подання цивільного позову. Тут, як і у випадку з кримінальними справами, також призначать експертизу. А напередодні жінці бажано проконсультуватися з юристом, який спеціалізується на медичному праві. 

«У нас є стаття 139 ККУ, яка визначає відповідальність за ненадання медичної допомоги… Акушерська агресія виникла з того, що за ненадання допомоги є кримінальна відповідальність, а за агресивні дії — немає. Якщо ввести відповідальність за те ж порушення принципів інформованої згоди, акушерське насильство зникне. Бо зараз покарання за те, що лікар робить щось лишнє, відсутнє», — підсумовує юристка.

Як захиститись від акушерського насильства під час пологів

Як попередити акушерське насильство

Коли питаю у Наталі Семчук, як жінка може захиститися від небажаних дій з боку лікарів, експертка, а за сумісництвом і мама двох дітей, підбадьорює — зробити це можна. 

  • Завчасно оберіть лікаря, з яким хочете народжувати і домовтеся з ним про це.
  • Консультуючись з лікарем, заздалегідь складіть план пологів і у письмовому вигляді напишіть, на які маніпуляції і у яких випадках ви згодні, а на які ні. План слід мати у кількох екземплярах та дати лікарям ознайомитися з ним щойно почнеться пологовий процес.
  • Йдіть на пологи з двома людьми. Наприклад, з партнером та доулою. Один з них зможе підтримувати вас, а інший — контролювати дії лікарів.
  • Добре ознайомтеся зі своїми правами й тим, як мають протікати пологи. Зробити це можна за допомогою відповідних довідників.
  • Пам'ятайте, що завжди маєте право відмовитися від маніпуляцій, які вважаєте недоречними. Це право закріплене за вами наказами Міністерства охорони здоров'я та міжнародними медичними нормами.

Як захиститись від акушерського насильства під час пологів

Якщо народжуючи ви все ж постраждали

Під час пологів жінка перебуває у надвразливому стані — їй болить, вона обмежена у рухах і напряму залежить від лікарів. Тому повністю анулювати всі ризики не можна. Це варто прийняти, якщо ви все ж зазнали акушерського насильства. Та алгоритм дій є і у такому випадку.

  • Проконсультуйтеся з юристами, що спеціалізуються на медичній тематиці та правах жінок під час пологів. 
  • Повідомте про всі неправомірні дії медичного персоналу керівництву лікарні.
  • Якщо ви зазнали принижень, зайвого болю та інших травм, які не вважають тяжкими, подайте скаргу на винуватців у Міністерство охорони здоров'я. Після цього МОЗ має розпочати перевірку. 
  • Якщо ви отримали тяжкі тілесні травми, подайте заяву до поліції. Найімовірніше, дії медиків інкримінують як кримінальне правопорушення. Після слідства та рішення суду на вашу користь ви отримаєте грошову компенсацію, а винні у спрямованому на вас насильстві, щонайменше, втратять роботу. 

Ще ми писали, як пережити або допомогти пережити викидень.

А також всю правду про домашні пологи в Україні.

Рубрика:
Небайдужа
1
8533

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: