fbpx
Сьогодні
19:46 23 Бер 2022

Швейцарія готова надати українським біженцям спецстатус, щоб оминути бюрократичні процедури

English version here

Спеціальний статус "S" Швейцарія розробила під час воєн на Балканах, але його ще не застосовувала, тому уряд може надати такий статус Україні

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на SwissInfo.

Надання спецстатусу дозволяє скоротии бюрократичні процедури для біженців. Його країна розробила в середині 90-х років, під час воєн на Балканах. Однак його ще не застосовували, оскільки коли його остаточно схвалили, потреби в застосуванні такого механізму вже не було.

Передбачається, що статус "S" може поширюватися на українців та членів родин, а також громадян третіх країн, які до початку повномасштабної війни мали постійну посвідку на проживання в Україні. Він не може надаватися тим, хто вже отримав прихисток у ЄС.

Спецстатус надає право на проживання у Швейцарії на рік з можливістю продовжити його, доки триватиме війна. Він також дозволяє працевлаштуватися і влаштувати дітей до школи. Крім того, планується, що біженці з України з таким статусом зможуть отримувати $1600 щомісячно.

Крім того, швейцарський уряд розширив можливості такого статусу та дозволив його отримувачам подорожувати вільно країнами Шенгенської зони.

Від початку повномасштабного вторгення Росії в Україну 11 тис. українців зареєструвалися в Швейцарії як біженці. За заявою урядовців, держава готова прийняти до 60 тис. людей, хоча й прогнозують, що потік біженців з України збільшиться до 300 тис.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: