fbpx
Сьогодні
21:01 17 Бер 2022

Українські екологічні організації звернулися з відкритим листом до країн, які співпрацюють із росією у галузі атомної енергетики

English version here

Звернення щодо російської атомної галузі та Росатома

Вже 20-й день жорсткий опір України продовжує стримувати російських загарбників. Росія тримає весь світ за крок від ядерної катастрофи, атакуючи підприємства атомної енергетики. 

Станом на 15 березня російська армія повністю контролює Чорнобильську та Запорізьку атомні електростанції. Своїми терористичними діями росія порушила хартію ООН, численні міжнародні угоди з використання атомної енергетики, три конвенції ООН та сім основних принципів ядерної та фізичної ядерної безпеки, затверджені МАГАТЕ. Російські війська обстріляли будівлі електростанцій, взяли в заручники персонал станцій, відрізали електропостачання й таким чином створили для всього світу ризик аварії, що може призвести до ядерної катастрофи. Такі дії росії говорять про те, що вона свідомо  чинить воєнні злочини і провадить не що інше як акт ядерного тероризму.

12 березня Державна інспекція ядерного регулювання України підтвердила, що представники російської державної ядерної корпорації Росатом присутні на території і Чорнобильської, і Запорізької АЕС та "консультують" українських енергетиків. 

Цілком очевидно, що росія використовує свою ядерну корпорацію як один з інструментів у цій війні. Зважаючи на зазначене, необхідно негайно накласти найжорсткіші санкції на Росію, які стримають її здатність продовжувати криваву війну в Україні та загрожувати міжнародній безпеці. 

Поки лідери країн ЄС працюють над терміновою відмовою від російського викопного палива, ядерно-енергетична галузь залишилася поза увагою. Залежність галузі від російського державного холдингу Росатом або ж інших компаній російського походження доволі висока. Ядерна промисловість по всьому світу глибоко залежна від імпорту російського урану, палива для реакторів типу ВВЕР, обслуговування та підтримки наявних ядерних потужностей та планів будівництва нових. Останні санкції ЄС проти Росії (принаймні зараз) не торкаються ядерно-промислового комплексу. 

Російський атомний гігант Росатом задіяний у ядерних проєктах в Угорщині, Єгипті, Індії, Ірані, Китаї, Туреччині та інших країнах із загальною вартістю порфелю замовлень у 133 млрд доларів. Внаслідок російського нападу на Україну у лютому 2022 року Фінляндія вже призупинила проєкт будівництва АЕС Ханхіківі-І. Угорський уряд отримав рекомендації вчинити так само із Пакс II. 

ТВЕЛ, російський виробник ядерного палива, що належить Росатому, постачає паливо для більшості європейських реакторів типу ВВЕР: Ловійса 1 і 2 у Фінляндії, Пакс 1 і 4 в Угорщині,  Темелін 1 і 2 та Дуковани 1-4 в Чехії, Богуніце 3 і 4 та Моховце 1 і 2 у Словаччині,  Козлодуй 5 і 6 у Болгарії. Болгарія, Словаччина та Угорщина використовують на своїх АЕС лише російське паливо, що постачається ТВЕЛ, у той час як для Фінляндії та Чехії росія  — лише один із постачальників палива. 

Росатом володіє численними виробничими потужностями в ЄС та ця експансія має бути зупинена. Наприклад, попри війну в Україні, французька промисловість досі підтримує тісні зв'язки з Росатомом. У лютому 2022 Росатом вів перемовини щодо придбання 20% частки у французькій компанії GEAST, що є лідером ринку парових турбін для АЕС ARABELLE™. Крім того, з 2021 року французька компанія EdF співпрацює з Росатомом над розвитком зеленого водню. Санкції проти країни, що розв'язала війну в Європі та створює  ядерні загрози, не мають бути вибірковими. 

На додаток, енергетика ЄС та США залежить від Росатома та його союзників у Казахстані та Узбекистані, закуповуючи у них близько 40% урану для живлення своїх АЕС. Нещодавня американська заборона на імпорт російських енергоресурсів не поширюється на уран, хоча в 2020 році саме в росії США придбали 16% усього імпортованого урану. В Європі в той же рік ця частка сягнула 20%

Ми закликаємо ЄС, уряди країн-членів, США та інші країни, що співпрацюють із росією у галузі атомної енергетики, припинити будь-яке співробітництво з Росатомом та дочірніми компаніями та впровадити санкції проти холдингу та його керівництва, а також заборонити імпорт російського ядерного палива. 

Коаліція Енергетичний перехід від імені громадських організацій Екодія, Еколтава, Екоклуб, Хмельницький енергетичний кластер, Всеукраїнська агенція інвестицій та сталого розвитку, ПравоПоліс та міста Миколаїв.  

Звернення надіслане Голові Європейської ради Шарлю Мішелю, Голові Європейського парламенту Роберті Мецолі, Голові Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн та Єврокомісарці з питань енергетики Кадрі Сімсон. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: