fbpx
Сьогодні
01:15 26 Лют 2022

Чим закінчилася друга доба оборони України від Росії. Ніч очікується ще важчою

English version here

Президент Володимир Зеленський заявляє, що ця ніч буде дуже важкою і ворог застосує всі наявні сили, щоб зламати опір українців.

"Цієї ночі ворог застосує всі наявні у них сили, щоб зламати наш опір – підло, жорстко і не по-людськи. Цієї ночі вони підуть на штурм. Всі ми маємо розуміти, що нас чекає. Цієї ночі маємо вистояти. Доля України вирішується саме зараз", – повідомляє очільник держави.

За словами Зеленського, ця ніч буде більш тяжкою, ніж день.

"Під ударом багато міст нашої держави. Чернігів, Суми, Харків, наші хлопці і дівчата на Донбасі, міста Півдня України. Особлива увага Києву. Не можна втратити столицю", – наголосив він.

"Президент зазначив, що кожен цивільний громадянин має бути максимально обережним, а кожен, хто може допомогти обороні – зупиняти ворога всюди, де це можливо".

"Якщо для загарбників навіть дитячі садочки – допустима ціль, ви не повинні залишити їм жодного шансу", – сказав Зеленський.

Також про результати другої доби оборони України від російського вторгнення розказав Головнокомандувач ЗСУ Василь Залужний.

"Наші сили протиповітряної оборони демонструють справжню військову майстерність, знищуючи сучасні літаки і вертольоти противника, збиваючи в небі крилаті ракети. Це сотні врятованих життів. Дякую Сухопутним військам, ССО, ДШВ, Повітряним силам, ВМС, ДПСУ, Нацгвардії, Нацполіції, СБУ, розвідці, ТРО, ДСНС за те, що вгризлися в нашу землю і перетворили її на пекло для загарбника.

Противник не досягнув поставлених раніше стратегічних цілей. Його сили слабшають. Ми ж з кожною годиною міцніємо! План дій простий: бачиш, можеш – знищуй! Не можеш – передай нам місце знаходження ворога!", – йдеться у пості на сторінці Головнокомандувача.

Наразі російським військам не вдалося захопити жоден обласний центр в Україні. Чернігів та Суми дали важкі бої загарбникам. Під Харковом, за повідомленнями ОДА, було знищено понад 150 одиниць бронетехніки, а в певний час ворог просто тікав в бік кордону. Складна ситуація в Херсоні, проте місто досі знаходиться під контролем України. В зоні ООС ворогу не вдається похитнути позицій, українські угруповання подекуди переходять в контратаку.

В повітрі українських міст працюють системи ППО. Повітряні сили ЗСУ продовжують завдавати шкоди ворогу – особливо відзначився пілот ЗСУ, який за 30 годин знищив 6 літаків ворога. Його вже прозвали "Київським привидом". За останніми данними, ворог продовжує втрачати авіацію в різних областях України. За повідомленнями Генштабу ЗСУ, біля Василькова було збито Іл-76 з російським десантом.

Україна заявила про готовність до перемовин та мирного врегулювання. На початку дня, МЗС Росії заявляло, що перемовини розпочнуться коли ЗСУ складуть зброю. Путін звернувся до українських військових із пропозицією "перейняти владу" оскільки з ними "буде простіше домовитись, ніж з цією зграєю наркоманів та неонацистів". Протягом дня, Росія здійснила кілька маніпулятивних заяв щодо небажання України брати участь у мирному врегулюванні. За останніми повідомленнями з Офісу Президента, наразі сторони обговорюють час та місце можливих перемовин. Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що під час перемовин, нейтральний статус України  – "опція, яка також, можливо, буде на столі"

Світ посилює санкції проти РФ. Британія, США, Канада та держави ЄС запровадили санкції особисто проти Путіна, Лаврова, Шойгу та інших високопоставлених урядовців. Путін став третім лідером держави після Асада та Лукашенка, який підпав під персональні санкції США. Крім того, вводяться додаткові санкції проти російських компаній. Наразі, крім вже заявлених вчора, відомо про санкції проти ракетно-космічного комплексу "Прогрес" та виробника літаків "Су-" (ймовірно, "КнААЗ ім. Ю. Гагаріна").

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: