fbpx
Сьогодні
15:16 24 Лют 2022

У Росії проходять пікети проти вторгнення РФ до України: учасників затримує поліція

У Росії відбуваються пікети проти вторгнення російських військ на територію України. Із закликами негайно зупинити агресію виступають опозиційні політики, діячі культури, науковці та журналісти.

Першими на антивоєнні пікети вийшли жителі сибірських міст. Багатьох із них затримала поліція, передає "Сибір.Реалії".

В Києві на пікети в різні сквери міста вийшли активіст Михайло Мельников та учасник "Омського громадянського об'єднання" (ОГО) Дмитро Ґрунін.

За словами активіста, він вийшов на пікет тому, що не хоче бути частиною країни-агресора. Війна з Україною, на думку Ґруніна, обернеться трагедією не лише для України. Вона стане "надгробним каменем для російської економіки, яка й так ледь подає ознаки життя", і призведе до політичної ізоляції держави.

Активіст нарікав на те, що новини про військові дії на території іншої держави частина росіян сприйняла з ентузіазмом.

За словами Михайла Мельникова, що вийшов на пікет, "це вічна ганьба для нас усіх, ми не зупинили Путіна. Ми відповідаємо за все", – сказав пікетник Сибір.Реалії. Під час пікету до Мельникова підійшли працівники поліції та затримали його.

В Іркутську активісти Павло Харитоненко та Наталія Моськіна вийшли на акцію протесту біля будівлі адміністрації Іркутської області. Пізніше Харитоненко затримали співробітники поліції та відвезли до відділу поліції, повідомив редакцію сам активіст. Причину затримання йому повідомити відмовилися.

Іркутський правозахисник, голова "Усть-Кут 24" Олексій Тупіцін та редакція видання також виступили проти російської агресії щодо України. "Немає війні! Я не співучасник злочинів путінського режиму", – написав на плакаті Тупіцін.

У Хабаровську затримали учасника антивоєнної акції Миколи Зодчого. У поліції пояснили затримання постановою уряду краю про заборону поодиноких пікетів.

Активіст Дмитро Скуріхін вийшов у антивоєнний пікет біля свого магазину у Ленінградській області.

Опозиціонер Олексій Навальний на судовому процесі проти нього, який іде у колонії у Володимирській області, засудив військову операцію в Україні, яку вранці 24 лютого розпочала російська армія. Відповідальність за неї він поклав на президента Росії Володимира Путіна, назвав "бандитами і злодіями", що розв'язали її, і попросив внести його слова в протокол.

Політик Дмитро Гудков заявив, що відчуває сорому, незважаючи на те, що боровся з цим режимом, ризикував, але не зміг цього запобігти. Після цього, за його словами, Росія тепер завжди асоціюватиметься з країною-агресором.

Акторка Лія Ахеджакова закликала діячів культури виступити проти війни в Україні. "Настав момент, коли треба говорити", – сказала Ахеджакова в інтерв'ю телеканалу "Дощ" (визнаний ЗМІ-"іноагентом").

Російські вчені та наукові журналісти виступили з відкритим листом проти війни з Україною. "Цей фатальний крок веде до величезних людських жертв і підриває основи системи міжнародної безпеки, що склалася. Відповідальність за розв'язання нової війни в Європі повністю лежить на Росії. Для цієї війни немає жодних розумних виправдань. Вона несправедлива і відверто безглузда", – йдеться в листі.

У соціальних мережах почали з'являтися заяви російських артистів, які виступають проти вторгнення російських військ на територію України.

"Як це все можливо! Не може бути виправдань війні!" – написав Максим Галкін.

Співак та музикант Валерій Меладзе закликав негайно припинити військові дії та сісти за стіл переговорів.

Водночас, як повідомляє SOTA, від співробітників найбільшого російського медіахолдингу "Рамблер" вимагали закрити соцмережі або припинити писати в них особисту думку. У розсилці холдингу стверджується, що відповідне розпорядження надійшло у зв'язку з вимогами адміністрації президента. Як розповіло джерело видання у холдингу, співробітникам заявили, що їхні особисті соцмережі тепер прирівняні до офіційних ресурсів, у зв'язку з чим у них під загрозою звільнення неприпустима будь-яка критика влади.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: