fbpx
Сьогодні
11:08 29 Січ 2022

Під час розмови з Байденом Зеленський запропонував створення тристороннього переговорного майданчика з Путіним

Фото ОПУ

Володимир Зеленський заявив, що хотів би створення переговорного майданчика щодо врегулювання ситуації на Донбасі у форматі "США-Росія-Україна"

Про це він сказав на зустрічі з представниками іноземних ЗМІ 28 січня.

Зеленський заявив що хотів би вірити, що президент США Джо Байден зможе організувати такий переговорний майданчик. За його словами, це був би паралельний процес.

"Як президент я маю стукати у всі двері, говорити з усіма лідерами, пропонувати різні формати та майданчики — майданчики домовленостей (про припинення воєнних дій), майданчики навіть не результату, а початку обговорення", сказав Зеленський.

Нагадаємо, у грудні минулого року Зеленський заявляв, що в України може з'явитися ще один майданчик для перемовин з РФ у форматі "Україна-США-Росія", який співпрацюватиме з "нормандською четвіркою" та обговорюватиме окремі питання.

А у січні керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Зеленський пропонує Байдену провести тристоронню зустріч за участю президента Росії Володимира Путіна. Єрмак запевняв, що американські партнери висловили зацікавленість таким форматом.

Довідка.

Як повідомляла Рубрика, 27 січня Зеленський та Байден провели чергову телефонну розмову — другу в січні та третю за два місяці. До цього вони вже розмовляли 2 січня та 9 грудня.

Головною темою,  розмови було загострення російської агресії та стягування сил РФ до українських кордонів.

У результаті цих переговорів Білий дім підтвердив свою підтримку України та наголошував на "рішучій відповіді" від Сполучених Штатів, союзників та партнерів у разі нового вторгнення Росії.

За цей час Байден також кілька разів говорив із президентом Росії Володимиром Путіним. Але кожен лишився при своєму:

  • у США наполягали на зменшенні напруженості з Україною,
  • у Кремлі вимагали затвердження так званих гарантій безпеки з боку США та НАТО.

Москва захотіла отримати від Заходу письмові відповіді на щодо їх так званих гарантій безпеки.

На що НАТО та США надали свої відповіді Кремлю у письмовій формі.

Проте значних поступок не відбулося, тому в Росії заявили, що в цих відповідях "немає позитивної реакції щодо головного питання" — нерозширення НАТО на схід.]

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: