fbpx
Сьогодні
Урбан 17:53 28 Січ 2022

У Німеччині в університетах створюють "велосипедні" кафедри

Проблемами велосипедистів у Німеччині тепер займуться університети. З подачі федерального міністерства транспорту у 2021 році в семи німецьких вишах вперше було створено «велосипедні» кафедри.

Про це пише Deutsche Welle.

В Університетах Вупперталя та Касселя, Вищій школі техніки та економіки в Карлсруе, Технічній вищій школі Вільдау, а також Вищих школах прикладних наук у Франкфурті, Вольфенбюттелі та Вісбадені дослідницьку роботу та викладання тепер присвячують і питанням розвитку велосипедного транспорту – від планування та інфраструктури до сприятливих для велосипедистів законів. Розробляються і окремі магістерські програми.

Розвитку велосипедного руху в Німеччині приділяють дедалі більшу увагу. Для того, щоб зробити їзду на велосипеді більш привабливою та безпечною для всіх, був навіть розроблений національний план.

Мета передбачених у ньому заходів – добитися до 2030 року того, щоб принаймі 60% німців захотіли більше їздити велосипедом і скоротити кількість аварій за участю велосипедистів хоча б на 40%.

Керівник нової «велосипедної» кафедри при Вищій школі Рейн-Майн у Вісбадені Мартіна Ломайєр пояснює, що така ініціатива має допомогти привернути більше уваги до теми велосипедів та просунутися до мети зробити транспортний рух у Німеччині більш екологічним.

Для цього насамперед потрібні фахівці, яких наразі немає. Тому було дуже важливо створити кафедри та зайнятися професійною підготовкою студентів у сфері велосипедного транспорту.

Ломайєр вважає шкідливою поширену риторику про те, що велосипедисти та автомобілісти є конкурентами. У публічних дискусіях водії скаржаться, що велосипедисти відбирають смугу руху в автомобілів.

Однак часто буває, що велодоріжку будують вздовж тротуару, в той час як пішоходи – найменш захищена категорія. Тому слід планувати вулиці з огляду на всіх учасників руху, наголошує вона.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: