fbpx
Сьогодні
09:45 23 Січ 2022

Пристайко розповів про співпрацю з Британією щодо озброєння для українського флоту

Фото Reuters

Спільний з Британією проєкт щодо будівництва морських портів і озброєння для українського флоту розвивається, – Пристайко

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко, передає Рубрика.

"Цей договір окремий і рухається по-своєму. Угода на 1,7 мільярда фунтів стерлінгів була підписана в Лондоні. Тепер він буде ратифікований у парламенті. Сподіваюся, що наші колеги з українського парламенту зроблять це оперативно. Нам потрібно рухатися швидше", зазначив посол.

На першому етапі це будуть два мінно-протимінних судна, які вже готові, зараз вони добудовуються у підрозділах компанії Babcock.

"Днями я зустрівся з керівництвом компанії. Ми підтвердили готовність перейти до наступного етапу — технічних, будівельних робіт на землі, де будуть розташовані два порти: один у Чорному морі, один в Азовському морі. Потім йде постачання зброї для цих кораблів і будівництво нових кораблів. Частина буде побудована у Великобританії, а частина буде побудована в Україні", пояснив Пристайко.

На питання журналіста, які ж можливості матиме український флот після отримання цих ракет, посол сказав:

"По-перше, у нас взагалі не було можливості протистояти ракетному озброєнню кораблів. Ефект від цих протикорабельних ракет приблизно такий же, як і протитанкові ракети. Перевага цих ракет в тому, що вони працюють за принципом "стріляти і забувати". Тобто він сам може відстежувати кілька цілей. Вони будуть встановлені на моторних броньованих катерах – це швидкісні катери, яким так званий москітний ефект дозволяє одночасно атакувати кілька цілей".

"Ми сподіваємося, що ці можливості на першому етапі, коли у нас фактично немає військово-морського флоту (який росіяни відібрали в Криму), стануть нашою першою відповіддю на можливу атаку з моря", підкреслив Пристайко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: