fbpx
Сьогодні
Туризм 20:33 09 Січ 2022

У Донецькій області відреставрували одну з найстаріших споруд регіону

У Донецькій області завершилася реставрація однієї з найстаріших споруд регіону. Садиба сім'ї поміщиків молдовського походження була побудована в XIX столітті. Майже за дві сотні років її жодного разу не ремонтували.

Реставрація історичного особняка почалася три роки тому в рамках програми «Велике будівництво», передає Східний Варіант з посиланням на сюжет каналу «Дом».

Садиба Бантиша – одне з чотирьох збережених на території України володінь знаменитого громадського діяча і землевласника Василя Бантиша. Її побудували наприкінці XIX століття і не реставрували всі ці роки.

У панському особняку, на думку істориків, любила відпочивати сім'я землевласника молдовського походження. У 70-ті роки минулого століття будівлю використовували як дитячий будинок, а після розпаду Радянського Союзу садиба довгий час була покинутою.

«За ці кілька років, які тривала реконструкція цієї будівлі, по максимуму наблизилися до того зовнішнього вигляду, який був раніше», – констатує директор Регіонального ландшафтного парку «Краматорський» Євген Скляров.

Реставрували садибу в рамках президентської програми «Велике будівництво». За кошти обласного бюджету облагородили фасад будинку і територію навколо.

Оновлений особняк став родзинкою ландшафтного парку «Краматорський». Сюди щороку на екскурсію приїжджають тисячі туристів. Крім історичної садиби в парку облаштовані зони для відпочинку і вольєрний комплекс з тваринами.

Олень на прізвисько Михайло – один з мешканців ландшафтного парку. Тут він живе вже близько року. Його від браконьєрів врятували зоозахисники.

І таких врятованих тварин тут більше десятка. Працівникам парку неодноразово доводилося виходжувати звірів, які потрапили в капкан.

"Ось лисиця до нас потрапила півтора роки тому, і ми її врятували. Вона була в дуже важкому стані – заплуталася в сітці і практично ми її витягнула з того світу. Зараз вона живе у нас. На сьогоднішній день з лисицею все добре – годуємо, дбаємо", – розповідає Скляров.

Через територію парку площею понад 2 тис. гектарів проходять туристичні маршрути Донецької області. З популярних – Білокузьмінівські крейдяні гори і Бджолкінські скам'янілі дерева. Наприкінці минулого року парк став фіналістом Щорічного всеукраїнського конкурсу Ukraine Tourism Awards, де посів друге місце як кращий природний парк України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: