fbpx
Сьогодні
15:29 07 Січ 2022

Назарбаєв та його дочки зі своїми сім'ями залишили Казахстан, - ЗМІ

Експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв та його дочки зі своїми сім'ями залишили Казахстан.

Про це повідомляє казахське видання Orda.kz із посиланням на джерела.

Видання зазначає, що у країні залишається лише молодший брат експрезидента Болат Назарбаєв.

6 січня The Insider повідомляв, що в у Дубаї, де розташована нерухомість сім'ї Назарбаєва, сів секретний літак із Нур-Султана. Водночас 7 січня киргизькі ЗМІ повідомили, що два літаки сім'ї Назарбаєва прилетіли до Киргизстану.

Два дні тому Назарбаєва було позбавлено посади голови Ради безпеки Казахстану.

Також казахські журналісти помітили, що влада Казахстану перестала використовувати офіційну назву столиці країни «Нур-Султан» в офіційних повідомленнях. Про це в етері телеканалу Дождь повідомила журналістка Orda.kz Гульнара Бажкенова. За її словами, замість назви міста в офіційних повідомленнях використовуються фрази «столиця», «столиця Казахстану».

Довідка

У перші дні січня 2022 року Казахстан охопили масові протести. Вони почалися як акції проти підвищення цін на газ, але швидко перетворилися на демонстрації з політичними гаслами. Одна з вимог мітингувальників «Старий, йди» — повний відхід з влади Нурсултана Назарбаєва. Назарбаєв, який майже 30 років правив країною, очолив Раду безпеки у 2019 році, залишивши пост президента.

Протести швидко переросли у зіткнення із силовиками. За офіційними даними, десятки людей загинули, понад тисяча постраждали. По всій країні запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду та змінив Нурсултана Назарбаєва на посаді голови Ради безпеки.

Рада ОДКБ пізно ввечері 5 січня ухвалила рішення ввести війська до Казахстану після відповідного звернення президента країни Касим-Жомарта Токаєва.

Вранці 6 січня секретаріат організації повідомив, що передові підрозділи контингенту вже розпочали виконання завдань у Казахстані.

Свої війська, які в організації називають «миротворчими», в Казахстан направили Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан і Киргизстан.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: