fbpx
Сьогодні
15:04 04 Січ 2022

Стефанішина розраховує, що Україна ратифікує Стамбульську конвенцію у 2022 році

English version here

Фото: EAST NEWS

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розраховує, що Україна ратифікує Стамбульську конвенцію у 2022 році.

Про це вона заявила в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Великий досвід нератифікації Конвенції дає нам розуміння, які інструменти не є ефективними. З іншого боку, ми зробили кілька важливих речей, що наближають нас до ратифікації, і продовжимо цю роботу у 2022 році. Зокрема, ми сформували застереження до Конвенції, з якими подаватиметься документ на ратифікацію. Ці застереження є квінтесенцією всіх дискусій з різними сторонами, і з консервативним крилом суспільства, з релігійним співтовариством та з експертним середовищем. Вони припускають, що положення конвенції жодним чином не впливають на положення Конституції України, що Конвенція не стосується будь-яких питань гендерної ідеології чи ідентичності, і, відповідно, ці застереження знімають різночитання положень самої Конвенції», – заявила Стефанішина.

За словами віцепрем'єра, вона отримала листа від генсекретаря Ради Європи, в якому від імені ЄС було надано офіційне роз'яснення змісту самої конвенції.

«У цьому листі підтверджується, що Конвенція не має нічого спільного з питаннями гендерної ідентичності, що стосується виключно можливості захисту осіб, які страждають від домашнього насильства, вона дає додаткові інструменти міжнародного співробітництва та захисту наших громадян, за кордоном. Крім того, це дозволяє Україні стати об'єктом загальноєвропейського моніторингу», – додала Стефанішина.

Вона також заявила, що ратифікацію підтримали як уряд, так і президент. Відповідний законопроєкт мають внести до парламенту.

«Водночас, я, як віцепрем'єрка, яка координує цей процес в уряді, вважаю, що для ратифікації слід обрати правильний час. Ми на початку 2022 року сконцентруємося на комунікаційній кампанії, на роботі з депутатським корпусом, і перше півріччя проведемо під егідою налагодження консенсусу щодо ратифікації та подальшого внесення закону до парламенту», – додала віцепрем'єрка.

Відповідаючи на уточнююче питання, Стефанішина зазначила, що Стамбульську конвенцію мають ратифікувати цього року.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: