fbpx
Сьогодні
21:51 14 Гру 2021

Продукти харчування стануть безпечнішими завдяки обмеженню вмісту трансжирів

Фото indiaenvironmentportal.org.in

Щороку півмільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів. Такі цифри наводить Всесвітня організація охорони здоров'я.

Згідно з прогнозами, якщо вилучити штучно вироблені трансжири з продуктів харчування, протягом наступних 25 років можна врятувати понад 17 млн життів і запобігти збільшенню кількості серцевих нападів удвічі. "Не існує такого рівня споживання трансжирів, який був би безпечний для будь-якої людини", – вважає доктор Лора Кобб, директорка з питань харчування і нагляду  Resolve to Save Lives.

Маргарини та кулінарні жири промислового виробництва почали застосовуватися в продуктах ще наприкінці 19 століття як заміна таких  дороговартісних тваринних жирів, як вершкове масло. Їх почали додавати до продуктів харчування, аби продовжити термін зберігання та змінити структуру рослинних жирів, необхідних для кулінарної обробки. Такі продукти можуть містити значну кількість трансжирів, обумовлену технологією переробки рослинних жирів.   Знадобилося століття, аби довести негативний вплив трансжирних кислот на здоров'я людей. Дослідження підтвердили зв'язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й натомість знижує рівень «хорошого». Перелік недуг, до яких призводять трансжири, включає ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.

"Ми споживаємо продукти та навіть не здогадуємося про їхню справжню небезпеку. Про ті ж трансжири українці знають доволі мало. У вересні 2021 року було проведено дослідження КМІС, яке показало, що 61% дорослого населення в Україні регулярно вживають продукти, що містять трансжири. А інші 28% респондентів переконані, що в їхньому звичайному раціоні трансжирів немає, але, як виявилося з наступних запитань, з них 73% все ж вживають трансжири не рідше 1–2 разів на тиждень. Майже чверть респондентів не знають, у яких продуктах можуть міститися трансжири, а близько третини знають про них лише частково. Вже 42 країни захистили своє населення й запровадили передові практики з відмови від трансжирів. В Україні поки що все на стадії законодавчих ініціатив",  – поділилася Валерія Сємкова, фахівчиня ГО "Життя".

Якщо узагальнити, – українець за тиждень вживає 8 порцій продуктів із трансжирами, а чим молодші респонденти, тим частіше такі продукти вони споживають. 82% респондентів підтримують законодавчі обмеження щодо трансжирів у харчових продуктах.

Обмеження використання трансжирів у харчових продуктах на законодавчому рівні — це найкраща стратегія. На думку експертів громадського здоров'я та ВООЗ це – доступний та ефективний метод. Ще у 2018 році ВООЗ випустила ініціативу REPLACE та закликала уряди країн вилучити трансжирні кислоти промислового виробництва зі складу харчової продукції в усьому світі до 2023 року.

"ЦГЗ підтримує зрозумілі та прийнятні для 82% населення законодавчі обмеження щодо виробництва та використання трансжирів, які є небезпечними, та призводять до погіршення здоров'я, інвалідизації та передчасної смертності населення України", – зазначає Олег Дудін, головний фахівець відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я МОЗ України.

В Україні на законодавчому рівні прийнято низку документів:

  • Наказ МОЗ України, яким встановлюються обмеження рівня трансжирних кислот. Відповідно до наказу рівень промислових трансжирів не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості всіх жирів. Цей рівень відповідає рекомендаціям ВООЗ і нормативним документам ЄС. Нововведення почнуть діяти з 2023 року.
  • У першому читанні Верховна Рада України схвалила проєкт Закону № 5148, який регулює, у тому числі й питання обмеження використання трансжирів.

Допоки законодавчо не буде встановлено безпечний рівень вмісту трансжирів у харчових продуктах, українцям необхідно докладати власних додаткових зусиль для захисту свого здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: