fbpx
Сьогодні
22:34 05 Гру 2021

Amazon вивчатиме блокування сонячних променів: навіщо це рішення

Корпорація Amazon долучилася до вивчення плану, який пропонує боротися з глобальним потеплінням, затуляючи Сонце.

Про це пише Gizmodo.

Так, компанія Amazon уклала угоду про співпрацю з Національним центром атмосферних досліджень та геоінженерною некомерційною організацією SilverLining.

Американський інтернет-гігант надаватиме свої надпотужні комп'ютери для створення 30 різноманітних моделей майбутнього клімату нашої планети. Зокрема, одна з моделей передбачає введення в атмосферу аерозолів, які зменшуватимуть яскравість сонячних променів.

Важливість залучення до проєкту Amazon полягає в тому, що наразі немає достатньої кількості досліджень, які б моделювали блокування сонячних променів на потужних комп'ютерах. Крім того, використання такого способу боротьби з потеплінням може призвести до багатьох проблем, які потрібно спробувати передбачити за допомогою моделювання.

Що відомо про блокування Сонця?

Як пише The New York Times, ідею блокування сонячного світла, або ж сонячного геоінжинірингу, активно обговорюють останніми роками. Тоді як одні говорять про можливі непередбачувані наслідки для регіональних кліматів, інші вказують, що це — порівняно швидкий шлях протидії глобальному потеплінню.

Зокрема, противники сонячного геоінжинірингу стверджують, що через нього людство може забути про вплив на атмосферу шкідливих викидів. Водночас прихильники методу пропонують активніше його досліджувати, щоб урахувати можливі недоліки.

Наприклад, у березні Національна академія наук, техніки та медицини США закликала владу витратити на дослідження сонячного геоінжинірингу принаймні 100 мільйонів доларів. Загалом же увага до галузі у Штатах останніми роками лише зростає.

У 2012 році в межах проєкту Spice навіть мала відбутися спроба експериментального випробування сонячного геоінжинірингу, пише NYT. Тоді її скасували через конфлікт інтересів у деяких науковців; але й тоді метод так само зазнав критики з боку громадськості.

Ще одна спроба мала відбутись у червні 2021 року, однак проти запуску спеціального апарата з повітряною кулею виступили екологи й науковці. А втім, організатори випробувань наголошували, що в атмосфері не планували нічого залишати: ішлося лише про випробування експериментальної установки, оснащеної вентиляторами, які мали б створити короткі повітряні вібрації в атмосфері.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: