fbpx
Сьогодні
16:07 29 Лис 2021

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" збільшили суму позову проти України до 4,5 млрд доларів

Китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» збільшили суму позову проти України ще майже на мільярд доларів — з 3,6 мільярда доларів до понад 4,5 мільярда доларів.

Про це йдеться на сайті інвесторів.

Вони заявили, що внаслідок несправедливого ставлення української влади протягом останніх п'яти років зазнали значних збитків як в Україні, так і в Китаї.

Тож тепер інвестори просять Арбітражний суд у Гаазі визнати, що Україна порушила двосторонню інвестиційну угоду. Вони також не виключають можливості розширення вимог щодо відшкодування.

Інвестори наголосили, що виступають проти «жорстокої поведінки українського уряду, який зловживає концепцією національної безпеки, плутає правильне та неправильне, політизує нормальну економічну та торговельну практику, зловживає державною владою та необґрунтовано пригнічує китайські підприємства».

Чому в України намагаються відсудити кошти?

У грудні 2019 року почесний президент підприємства, ексрегіонал В'ячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій «Мотор Січі» китайським компаніям (Skyrizon та Xinwei Technology): вони мали отримати понад 50%, тобто контрольний пакет.

Але українська влада почала блокувати передачу стратегічного для галузі авіабудування підприємства китайським компаніям. РНБО, наприклад, хоче «захистити національні інтереси». Президент Зеленський також казав про це. Не обійшлося тут і без США.

У Сполучених Штатів погіршилися відносини з Китаєм, який поширює свій вплив у світі, тому Вашингтону не подобається, що за допомогою технологій «Мотор Січі» Пекін може наростити свої військові можливості. Так, наприкінці серпня 2019-го тодішній радник президента США Дональда Трампа з нацбезпеки Джон Болтон висловлював занепокоєність через продаж «Мотор Січі» китайським компаніям.

Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор казав, що Вашингтон розраховує на нову угоду, яка залучить американського або іншого, не китайського інвестора. Наприкінці серпня 2020 року держсекретар США Майк Помпео заявив Зеленському, що США занепокоєні планами Китаю купити «Мотор Січ».

Зрештою, Skyrizon та Xinwei Technology звинуватили Україну в порушенні їхніх прав і найняли три міжнародні юридичні фірми, щоби відсудити в України 3,5 мільярда доларів. Згодом суму позову збільшили на 100 мільйонів. Про перипетії продажу «Мотор Січі» можете детальніше прочитати тут.

А згодом український суд заарештував майно та всі акції «Мотор Січі». Майно передали в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: