fbpx
Сьогодні
13:58 22 Лис 2021

"Поїдуть через Донбас": Лукашенко прокоментував ідею Польщі закрити кордон між країнами

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко закликає Польщу добре подумати, перш ніж закривати транспортне сполучення між країнами.

Його слова цитує "БелТА".

"Ви, напевно, чуєте, що лунають постійно погрози з боку цих диких політиків та керівників Польщі: кордон закриємо, "Кузню" закриють — прикордонний залізничний перехід. І так далі і тому подібне", — каже Лукашенко.

Вважає, що у такому випадку Польща втратить зв'язок зі Сходом.

"Я в цьому плані тільки можу сказати: закриють — будь ласка. Якщо зручніше, закривайте. Але треба спочатку подумати, як вони спілкуватимуться з Росією, Китаєм, взагалі зі Сходом. Поїдуть через Донбас. А там хлопці різкі. Вони їх швидко відбудують", — каже самопроголошений президент.

Довідка

Раніше Лукашенко у відповідь на санкції ЄС заявив, що перестане стримувати рух мігрантів через свою країну.

З того часу напруження щодо хвилі мігрантів до Європи через територію Білорусі зростало, а низка сусідніх із білорусами країн (Польща, Литва, Латвія) оголосили про будівництво парканів, щоб хоч якось стримати людей.

Ситуація на білоруському кордоні загострилася з початку листопада. 8 листопада в Польщі повідомили про «найбільшу спробу силового проникнення» мігрантів до країни.

Після цього там почали збиратися дедалі більше мігрантів, яких, як кажуть у Польщі, приводили до переходу білоруські прикордонники. Люди намагалися прорватися через огорожі.

Крім того, біля кордону було чутно стрілянину. За даними Міноборони Польщі, це провокації білорусів, які «стали повсякденною реальністю». Стріляють нібито холостими патронами.

Зрештою частина мігрантів покинула табір на кордоні Білорусі й Польщі. Білоруські прикордонники зазначають, що люди «добровільно» перейшли до транспортно-логістичного центру неподалік кордону. Причиною цього називають погіршення погодних умов.

За даними РНБО, міграційна криза може зачепити й Україну, оскільки на території Білорусі перебувають 16 тисяч мігрантів.

Польська влада на тлі прикордонної міграційної кризи попередила Білорусь про призупинення вантажного сполучення в залізничному пункті пропуску «Кузня Білостокська» (з білоруського боку — «Брузги»). Ще з 9 листопада там зупинили оформлення людей та машин на автомобільному пункті пропуску.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: