fbpx
Сьогодні
16:08 24 Жов 2021

В Узбекистані тривають вибори: експерти заявляють про численні порушення

24 жовтня в Узбекистані проходять президентські вибори.

Про це пише dpa.

Напередодні виборів Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) і правозахисники заявили, що представників опозиційних партій не зареєстрували для участі в виборах, право на зібрання громадян порушувалося, а діяльність ЗМІ обмежувалася.

Очікується, що 64-річний діючий президент Шавкат Мірзійоєв виграє з великим відривом. Крім Мірзійоєва у виборах беруть участь ще чотири кандидати. Це маловідомі політики з партій, лояльних до уряду. На думку спостерігачів, малоймовірно, що у них є шанси на перемогу.

З 2016 року – після смерті свого попередника Іслама Карімова Мірзійоєв відкрив багату газом країну для зовнішнього світу, особливо з економічної точки зору.

Країна, відома своїми східними містами, такими як Самарканд і Бухара на історичному Шовковому шляху, скасувала візові вимоги для західних туристів і приваблює іноземних інвесторів тимчасовими податковими пільгами.

Мірзійоєв виступає за хороші відносини з сусіднім Афганістаном і запевнив його в допомозі Узбекистану після того, як захоплення влади талібами призвело там до економічної і політичної кризи.

"Наше найважливіше завдання – зробити Центральну Азію процвітаючим і гідним регіоном, що розвивається", – сказав він.

При цьому багато жителів Узбекистану побоюються поширення радикального ісламу або навіть тероризму, а також зростання контрабанди наркотиків. Президент, який отримав 88,6% голосів п'ять років тому, пообіцяв у своїй передвиборчій кампанії поставити людей в центр своєї політики, особливо молодь, у якої поки що мало перспектив. В Узбекистані проживає 32 мільйони людей.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: