fbpx
Сьогодні
09:57 06 Жов 2021

ЄС вирішив скоротити залежність у сферах енергетики та кібербезпеки

Лідери ЄС, які 5 жовтня провели неформальну зустріч у Словенії, обговорили зусилля Євросоюзу у посиленні впливу на міжнародній арені та розвитку власної стратегічної автономії у ключових сферах, таких як економіка, безпека й оборона.

Про це за підсумками зустрічі, що відбулася в ніч проти 6 жовтня, заявив Президент Європейської Ради Шарль Мішель.

"Виходячи з уроків нещодавніх криз, ми зобов'язалися консолідувати нашу силу та зміцнити стійкість шляхом зменшення нашої критичної залежності. Для того, щоб стати ефективнішим та рішучішим на міжнародній арені, Європейському Союзу потрібно підвищити власну спроможність діяти автономно", – сказав Мішель.

Він назвав напрямки таких зусиль. Зокрема, це стосується розвитку економічної потужності, з використанням можливостей спільного ринку, стандартів (клімат, енергетика, цифрова трансформація, промислова політика), забезпечення належного правового поля та дотримання принципу взаємності.

Другий ключовий напрямок стосується розвитку європейських спроможностей в безпеці й обороні.

"Ми скоротимо залежності та зміцнимо стійкість у таких сферах, як енергетика, цифровий розвиток, кібернетична безпека, напівпровідники, промислова політика, торгівля та посилення спільного ринку. Ми будемо регулярно повертатися (до цієї теми – ред.) до цих питань у рамках Ради ЄС, починаючи з жовтня", – зазначив Мішель.

При цьому, за його словами, ЄС залишається переконаним прихильником багатосторонності, яка має прояв у міжнародних організаціях, таких як ООН, G20, G7 та інших, та буде й надалі захищати міжнародний порядок, що оснований на правилах.

"ЄС є відкритим до світу та заперечує протекціонізм. Ми готові працювати з нашими союзниками та з близькими за думками партнерами, зокрема, зі Сполученими Штатами та в рамках НАТО, що залишається основою нашої безпеки", – наголосив Президент Європейської Ради.

Він підкреслив, що ключовим активом Європейського Союзу залишається єдність його членів, яка є запорукою його сили.

Шарль Мішель окремо зазначив, що ЄС просуватиме власні інтереси у відносинах із Китаєм, якого лідери країн ЄС розглядають як конкурента, партнера та системного суперника.

"Високий представник ЄС Боррель представить перший проєкт Стратегічного компасу у листопаді 2021 року. Ми повернемося до його розгляду у грудні та приймемо під час регулярної зустрічі Європейської Ради з оборони у березні. До цього часу ми досягатимемо прогресу по різних існуючих напрямках у сфері оборони й безпеки. Ми працюватимемо для створення нової політичної Декларації з НАТО до саміту НАТО у 2022 році", – сказав Президент Євроради.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: