fbpx
Сьогодні
21:27 30 Сер 2021

Члени комісії з обрання керівника САП заявили про тиск і готові вийти з процесу

Одразу четверо членів комісії, яка займається обранням керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) заявили, що на результати відбору намагаються здійснити тиск, тож вони готові відмовитися від участі у процесі.

Про це мовиться у листі членів конкурсної комісії до генеральної прокурорки Ірини Венедиктової, передає "Європейська правда".

Документ 23 серпня підписали Роман Куйбіда, Нона Цоцорія, Драго Кос і Томас А. Файрстоун – усіх їх за пропозицією міжнародних партнерів до комісії призначила рада прокурорів. Решта сім представників були делеговані Верховною Радою (загалом – 11 осіб).

У листі нагадується, що ще 8 січня у іншому зверненні члени вже вказували на повільну роботу комісії.

"Як ви знаєте, ми були призначені в комісію приблизно рік тому. Однак новий спеціальний прокурор по боротьбі з корупцією досі не призначений. Ми серйозно стурбовані чутками про спроби декого в уряді вплинути на процес, щоб віддати перевагу (або виключити) певних кандидатів", – цитує видання свіжий лист.

Куйбіда, Цоцорія, Кос та Файрстоун наголошують, що дізналися про спроби впливу на комісію одразу з кількох незалежних і надійних джерел. Деякі з яких – робили свої заяви публічно. Серед таких вказується директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

"Ці твердження також узгоджуються з деякими аспектами нашого власного досвіду роботи з комісією, який включає явно штучні затримки, незрозумілі позиції деяких членів комісії щодо доброчесності деяких кандидатів, і те, що видається надмірним акцентом на кількості кандидатів, які повинні пройти у фінальний раунд, а не на їх кваліфікації та, що найважливіше, доброчесності", – вказується у зверненні до керівниці Офісу генпрокурора.

Тож, за словами авторів, нині вони мають серйозні сумніви щодо можливості й надалі брати участь у роботі комісії, як у "справедливому і прозорому процесі". Водночас готові продовжити – якщо буде забезпечена її незалежність.

"Незважаючи на всі проблеми, робота комісії просувається вперед і, як ми сподіваємося, близька до завершення. Ми сподіваємося, що всі члени комісії працюватимуть незалежно і оперативно, щоб завершити процес відбору якомога швидше. Ми також сподіваємося, що ви допоможете нам в забезпеченні доброчесності і незалежності комісії – чинників, які ми вважаємо абсолютно необхідними для нашої подальшої участі", – мовиться у листі.

Зауважимо, що обрання нового доброчесного та незалежного керівника САП є одним з критеріїв за механізмом призупинення безвізу з боку Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: