fbpx
Сьогодні
19:19 25 Сер 2021

Дробович пояснив заяву Зеленського про повернення в Україну історичних і культурних цінностей

Ідею президента Володимира Зеленського про повернення в Україну культурних цінностей та поховань відомих українців можна реалізувати шляхом створення національного пантеону.

Про це розповів голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, передає НВ.

"Якщо говорити про створення національного пантеону, то дійсно може бути перенесення окремих видатних українців (йдеться не про велику кількість людей, а про п'ять-десять) з місць їх поховань в Україні та за її межами в одне місце в Києві для формування символічного меморіального простору. Йдеться про видатних постатей різних періодів історії. Тоді може бути підняте питання про перепоховання і ексгумацію, і перенесення в інше місце поховання", — зазначив Дробович.

Створення меморіалу — це політичний крок, переконує Дробович, рішення має захистити українську історію від зазіхань на неї інших країн.

"Такі пантеони дуже переконливі для людей. Нам не треба доводити нікому, що князь Володимир чи Ярослав Мудрий — це наші князі. В Росії біля Кремля ставлять ці пам'ятники, щоб всім могли довести. Але це не допомагає, тому що видно — це притягування за вуха. Нам з цим легше, однак завжди краще, коли є місце, де реальні поховання, старовинні надгробки і спеціальний простір створений, де людина може прийти і доторкнутися до історії. <…> Це одна з контрдій проти зазіхання на нашу історію", — розповів Дробович.

За оцінками Українського інституту національної пам'яті за межами України існує понад 250 тисяч поховань представників української еміграції. Ці могили розкидані на території різних держав, на всіх континентах (крім Антарктиди).

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: