fbpx
Сьогодні
17:27 19 Сер 2021

"100 синонімів до слова говорити": волинські театрали презентують особливу документальну виставу

22 серпня команда театру "ГаРмИдЕр", що у Луцьку, презентує документальну виставу "100 синонімів до слова говорити" про звичайних волинян, які особливими історіями творили незалежність України. Вистава стане підсумком театральної резиденції "НЕпровінційні творці Незалежності" і 24 серпня буде презентована також в мережі.

"Рубрика" розповідає, як створювали виставу.

Театр "ГаРмИдЕр" існує у Луцьку з 2003-го року. А у 2019-му театрали облаштували власний мистецький простір "ГаРмИдЕр ангер-stage", де і проходить більшість вистав. Там же працювали над спектаклем "100 синонімів до слова говорити".

Режисерка вистави Руслана Порицька розповідає — вже два місяці триває театральна резиденція, в межах якої готують виставу за підтримки Українського Культурного Фонду. Спершу команда оголосила, що збирає історії волинян, охочих побачити власні життєві події на сцені театру. 

"Ми отримали 70 заявок із різних куточків Волині. Це були дуже різні люди. Починаючи вояками національно-визвольних рухів різних часів і закінчуючи нашими сучасниками — молодими людьми, митцями, новаторами. І з цих 70 історій разом з експертами ми відібрали 10.

Вони дуже різні. В зрізі розповідають про шлях незалежності. Там є і сотник УПА, і молодий хлопець, який загинув на війні, що триває досі. Є митці, є краєзнавці, є дослідники і прості люди, які працювали на землі і за будь-якої влади залишалися українцями", — ділиться Руслана Порицька.

Тоді сценарна команда, серед якої були також історики, перетворила відібрані історії в сценарій. Далі в рекордно короткі терміни постала вистава, фінальні приготування до якої ще тривають.

"На початку у нас був тільки текст, з яким ми фактично «зачинилися» в ангар-stage. Минуло шість днів і ми створили спектакль. В процесі десяти днів творилося абсолютно все — вигадувався сценічний простір, реквізити, костюми… Зазвичай мінімальний термін створення вистави це місяць. Ми ж проробили цю роботу за десять днів", —розповідає режисерка.

Акторів, які гратимуть на сцені, відбирали по всій країні. Зокрема, в команді люди з Івано-Франківська, Слов'янська та інших міст. Руслана Порицька каже — хотілося занурити у волинський контекст людей не лише з Волині. 

Що стосується самої вистави, вона покликана показати шлях до тієї незалежності, яку ми маємо сьогодні і довести, що її творять всі українці. Хтось героїчними вчинками, а хтось буденною любов'ю до рідного. 

"Найцінніше, що ми маємо — це можливість говорити. Зокрема, про наші болючі сторінки. До цього часу, незважаючи на 30 років незалежності, у нас до кінця не проговорена ні тема Голодомору, ні тема УПА, ні багато інших локальних тем… І ця можливість говорити, заперечувати, запитувати, провокувати, вона як цінність виноситься на перший план у нашому спектаклі. І мотив землі як основної цінності. Болю і нагороди, яку ми маємо", — підсумовує Руслана Порицька.

Жива прем'єра вистави відбудеться у Луцьку 22 серпня в "ГаРмИдЕр ангер-stage". Вхід вільний, проте за попередньою реєстрацією.

А 24 серпня відеоверсію виставу з англомовними субтитрами презентують в мережі. У відкритому доступі вона буде на YouTube-каналі "ГаРмИдЕрУ"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: