fbpx
Сьогодні
17:28 01 Сер 2021

"Захист правозахисників" став провідною темою Освітнього Фестивалю прав людини в Чернігові

26–27 липня в Освітньому домі прав людини в Чернігові проходив перший з шести блоків Освітнього Фестивалю прав людини «Захист правозахисників».

Тема захисту прав людини, активістів та журналістів в Білорусі – одна з головних і найактуальніших тем цьогорічного Фесту, зокрема і його першого блоку.

Під час нього спікери говорили про форми тиску на активістів в Білорусі, боротьбу білорусів за свої права та обговорювали шляхи убезпечення правозахисників від злочинного тиску.

Освітній Фестиваль прав людини

Протягом дня відбулося три обговорення:

• Боротьба за демократичний вибір – правозахисники, журналісти та громадські активісти Білорусі.

Під час дискусії спікери наголосили на потребі в висвітленні реальної картини подій в Білорусі з-за кордону, адже традиційні ЗМІ в країні знаходяться під сильним тиском.

Костянтин Рєуцький – голова правління Освітнього Дому, в минулому громадський журналіст, запропонував білорусам переймати досвід журналістики на Донбасі, де місію традиційних ЗМІ перебрали на себе громадські журналісти.

Освітній Фестиваль прав людини

• Внутрішня та зовнішня політика України щодо ситуації в Білорусі.

На Фесті були присутні не лише представники громадського середовища, але й влада. Інна Совсун, народна депутатка від фракції «Голос» наголосила на важливості економічних санкцій проти Білорусі, в той час як Анатолій Совсун, заступник директора другого територіального департаменту наполіг на потребі саме в персональних санкціях, адже санкції, накладені на економіку Білорусі можуть зашкодити інтересам України. Представник Міністерства також заявив, що МЗС вже підготувало пакет персональних санкцій проти білоруських топ чиновників та чекає підпису голови РНБО та Президента.

Освітній Фестиваль прав людини

• Документування злочинів правоохоронних органів під час мирних зібрань та в місцях несвободи.

На заході було представлено серію відео про методи документування злочинів білоруського режиму. Вадим Пивоваров з Асоціації УМДПЛ акцентував увагу на необхідності якісного фіксування протизаконних дій силовиків для подальшого притягнення винних до відповідальності.

Освітній фест прав людини 2021 став можливим завдяки партнерству з Фондом Домів Прав Людини за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Королівства Норвегії, Програми розвитку ООН в Україні, Агентству США з міжнародного розвитку USAID та Посольству Чеської Республіки в Україні.

Іван Голод
Фото – Алесь Пилецкий/Ales Piletski

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: