fbpx
Сьогодні
13:18 21 Лип 2021

Після 16 липня 6 українських телеканалів показували фільми російською, – Кремінь

У перші дні після набуття чинності норми про обов'язковість демонстрування фільмів українською мовою уповноважений із захисту державної мови виявив її порушення телеканалами "Інтер", "Україна", "ICTV", "Мега", "НТН", "К1": вони демонстрували фільми російською мовою.

Про це повідомляє уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Рубрика.

16 липня 2021 року набрали чинності норми абзаців 1-3 частини 6-ї статті 23 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", якими визначено, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова.

16-17 липня секретаріат уповноваженого із захисту державної мови провів моніторинг діяльності 28 телерадіоорганізацій, що здійснюють загальнонаціональне ефірне телевізійне мовлення.

За результатами моніторингу було виявлено порушення закону про державну мову (фільми та серіали демонструвалися російською мовою) телеканалами "Інтер", "Україна", "ICTV", "Мега", "НТН", "К1", про що складено відповідні акти.

  • Так, на телеканалі "Інтер" зафіксовано 6 порушень (д/с "Слідство вели"; т/с "Речдок". Особливий випадок"; м/ф "Лисиця і заєць"; х/ф "Гостя з майбутнього"; х/ф "Шерлок Холмс і доктор Ватсон"; т/с "Таїсія").
  • На каналі "Україна" – 5 порушень (х/ф "Помилковий лист"; т/с "Німа"; х/ф "Незабута"; т/с "Втікачі"; т/с "Дім Надії").
  • "Мега" – 2 порушення (т/с "Містична Україна"; т/с "Секретні території").
  • "ICTV" – 2 порушення (т/с "Таємні двері"; т/с "На трьох").
  • "К1" та "НТН" – по одному порушенню.

На інших телеканалах порушень закону щодо мови демонстрування фільмів не виявлено.

"З огляду на зазначене, мною направлений лист до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до згаданих телерадіоорганізацій визначені законодавством санкції. Звернувся також до телеканалів щодо необхідності неухильного виконання норм частини шостої статті 23 Закону та з вимогою забезпечити демонстрування у своїх ефірах фільмів (у т. ч. телевізійних серіалів та їх окремих серій) державною мовою", – сказав Кремінь.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: