fbpx
Сьогодні
14:31 15 Лип 2021

Тупицький не зможе повернутися до Конституційного Суду щонайменше протягом року, – Веніславський

Фото: ukrinform.ua

Олександр Тупицький, указ щодо скасування призначення якого суддею КСУ Верховний Суд визнав протиправним, не зможе повернутися до Конституційного Суду щонайменше протягом року.

Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив представник Президента у Конституційному Суді, народний депутат із фракції "Слуга народу" Федір Веніславський, передає "Укрінформ".

"Пан Тупицький щонайменше протягом найближчого календарного року до суду не повернеться. Це означає, що він не повернеться туди ніколи, тому що у Президента є розуміння, яким чином діяти далі в межах Конституції та закону для того, щоб такі одіозні особи, як пан Тупицький, які виносять рішення не лише з порушеннями регламенту і закону про Конституційний Суд, але й на шкоду Українській державі та українському суспільству, точно не були причетними до винесення рішень Конституційного Суду України", – сказав Веніславський.

Політик зауважив, що рішення Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду щодо визнання незаконним Указу Президента Володимира Зеленського від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Тупицького суддею Конституційного Суду, на даний момент не набрало юридичної сили, тому що закон відводить 30 днів на апеляційне оскарження.

Веніславський нагадав, що Офіс Президента готує апеляційну скаргу на рішення ВС.

"Рішення суду не набрало законної сили, а отже указ Президента залишається чинним, доки не буде рішення апеляційної інстанції. В апеляційній інстанції для такої категорії справ є Велика палата Верховного Суду України. Подивимось, яке рішення ухвалить Верховний Суд з огляду на ті аргументи, що діяльність пана Тупицького дійсно становить реальну загрозу інтересам національної безпеки і державного суверенітету України", – зазначив Веніславський.

Він прогнозує, що наприкінці осені або на початку зими ми можемо очікувати рішення Великої палати ВС як апеляційної інстанції.

Коментуючи мотиви ухвалення рішення Касаційним адміністративним судом у складі ВС, він зазначив про багато чинників і складових ухвалення такого рішення.

"Треба розуміти, що на минулому тижні Верховна Рада ухвалила низку законопроєктів, які мають на меті усунути корупційну складову з діяльності судів, судової влади загалом. Звичайно, такому процесу йде шалений супротив як у залі, так і поза залою Верховної Ради України. Ми бачили заяви багатьох політиків про те, що вони будуть оскаржувати в Конституційному Суді законопроєкти про ВРП, про ВККС. Тобто не хочуть, щоб було оновлено судову владу", – сказав Веніславський.

Він додав, що такі політичні сили, як "Опозиційна платформа – за життя" і "Батьківщина", відстоюють необхідність збереження Тупицького на посаді.

"Напевне, ці політичні сили пов'язують саме з паном Тупицьким свої сподівання про те, що КС може вчергове під його керівництвом зруйнувати не лише антикорупційну систему, а й систему, яка стосується вже очищення судової влади", – сказав представник Президента у КСУ.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: