fbpx
Сьогодні
10:30 15 Лип 2021

Хто загарбав одеські пляжі: з’явилося журналістське розслідування

Одеські журналісти з'ясували, чому і як одеські пляжі потрапляють у розпорядження приватних підприємців, і чому ті не відводять належні 30% для безкоштовного відпочинку людей?

Розслідування вийшло на телеканалі LIVE.

Муніципальних безкоштовних пляжів у Одесі всього п'ять. Два в Лузанівці, один — на території «Катрану» (більш відомий як «Собачий пляж»), один в Аркадії і ще один на 13-й станції Великого Фонтану. Лише один Ланжерон розділений на 14 окремих ділянок. З них тільки одна належить громадській організації. Решта — у приватних руках.

Розслідувачі з'ясували, що є кілька схем, що дозволяють передавати берег у приватні руки.

Перша "лазівка" — опиратися на те, що пляжі Одеси — штучні, а не природні, створені для укріплення берега. За законом здавати в оренду не можна тільки природні пляжі.

Наступна схема — здавати в оренду пляжі нібито для військових. Трохи більше двох тисяч метрів пляжу, наприклад, орендує Спілка сприяння ветеранам та військовослужбовцям. Портал "Чесно" пов'язує цю громадську організацію з колишнім комісаром Приморського району Олегом Лобаном. Він входить до найближчого оточення мера Геннадія Труханова, багато років був членом виконкому та, як і Юрій Рєзніков, уславився скандалами. Головне — безкоштовних місць для військовослужбовців і тут немає.

На Лузанівці пляжі природні, а не штучні, а отже здавати в оренду їх не можна. Виявилося, і тут знайшли лазівку. Місто підписало з підприємцями договір не про оренду, а про співпрацю.

В.о. директора КП "Узбережжя Одеси" Дмитро Бєляєв так пояснив журналістам дану ситуацію: "Тут питання не оренди, там оренди немає. Є договір про співпрацю. За рахунок цього КП "Узбережжя" здійснює ті чи інші роботи на території гідропарку — ремонт доріжок, зміст туалетів, ремонт і обслуговування та прибирання територій. Тобто весь комплекс виконується за рахунок підприємців".

Підприємці пояснили, що нібито переказують гроші на рахунок Комунального підприємства "Узбережжя". А ось чи потрапляють вони до міського бюджету?

Журналісти з'ясували також, що більшість "приватників" орендують пляжі за копійки – від 7 до 24 гривень за квадратний метр. А в декого оренда ще дешевша: "Укртрансгруп-2005" орендує понад 7 тисяч квадратних метрів пляжу за 27 тисяч грн на місяць. Тобто – по 4 гривні за квадрат. І це — ціна за місяць! Тоді як одна чашка кави на пляжі обійдеться нам у півсотню гривень.

Журналісти спецпроєкту вивчатимуть це питання далі.

А поки що довести своє право безкоштовно відпочивати там, де подобається, одеситам і гостям міста дуже складно. Хоча право таке є.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: