fbpx
Сьогодні
18:52 11 Лип 2021

Росія планує запустити "Північний потік-2" до кінця року

Фото Reuters

Будівельні роботи на газопроводі "Північний потік – 2" планується завершити до кінця літа, заявив генеральний директор Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг.

В інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt він заявив, що його мета – запустити трубопровід ще цього року.

"Ми плануємо, що будівельні роботи будуть завершені до кінця серпня. Трубопровід уже завершений на 98 відсотків. Два відсотки, яких не вистачає, відносяться до однієї нитки – друга повністю побудована", – сказав Варніг.

За його словами, на випробування та сертифікацію газопроводу потрібно буде ще два-три місяці.

Варніг також висловив упевненість у тому, що навіть після запуску "Північного потоку – 2" Росія продовжить використовувати газотранспортну систему України для транзиту певної кількості газу в Європу. Чинний транзитний контракт гарантує Україні прокачку 40 млрд кубометрів російського газу на рік до кінця 2024 року, але топменеджер Nord Stream 2 вважає, що транзит продовжиться й потім.

"Транзит російського природного газу через Україну залишиться невід'ємною частиною транспортування газу з Росії в Європу після 2024 року. У мене немає жодного сумніву в цьому… Я припускаю, що це питання вже підіймалося урядом Німеччини під час перемовин з Росією. Ця тема, безумовно, стане частиною переговорів між канцлером Меркель і президентом США Байденом", – сказав Варніг.

Він також визнав, що через дії США будівництво "Північного потоку – 2" сповільнилось на півтора роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: