fbpx
Сьогодні
13:10 10 Лип 2021

Садибу Терещенків хочуть перебудувати під офісну будівлю

Департамент охорони культурної спадщини КМДА погодив перетворення садиби Терещенків на офісний центр.

Про це повідомила ексдепутатка Київради, громадська діячка та правозахисниця Олену Терещенко у Facebook. Її чоловік – Мішель Терещенко – нащадок власника старовинної садиби.

"Чиновники, у яких піднялася рука погодити всупереч вимогам чинного законодавства про охорону культурної спадщини ганебний проєкт знищення Садиби Терещенків гірші за більшовиків. Останні у нашої родини лише відібрали все майно та примусили рятувати життя у вигнанні. А ці – хочуть знищити історичну пам'ять про родину та про всі її добрі справи, зруйнував єдиний будинок, який повністю вцілів й вберіг всі свої елементи після численних війн та революцій!", – написала Олена.

Проєкт передбачає надбудову та перебудову чинних будинків садиби під офісний центр, в результаті якої будівля втратить свою автентичність.

За її словами, нині є два варіанти: або прокуратура повертає садибу Терещенків до комунальної власності, або її недобросовісний власник ПАТ "Центрелеватормлинбуд" (який фактично вкрав пам'ятку у територіальної громади і 14 років намагався її знищити) позбавляє киян перлини архітектури у самому центрі міста.

Підготовче судове засідання у справі повернення Садиби Терещенків до комунальної власності відбудеться 26 липня 2021 року на 14.00.

Як пише Хмарочос, особняк в стилі неоготика побудували в 1874-1875 роках за проєктом київського архітектора Андрія-Фердінанда Краусса. Пам'ятка архітектури взята на облік рішенням Київради в 1986 році. У 1998 році взято на облік також флігель як щойно виявлений об'єкт культурної спадщини.

За даними розслідування "Схеми", у 2004 році місто оголосило конкурс для потенційних інвесторів для садиби. Переможцем обрали «Укрнафту» (акції якої майже порівну належать державі та структурам Ігоря Коломойського). Уже невдовзі після укладання інвестиційного договору з містом, «Укрнафта» передала свої права на будинки "Центрелеватормлинбуду". Цю компанію до конкурсу не допустили.

У 2007 році садибу, площа якої становить понад 1000 квадратних метрів, передали приватному товариству – ПАТ "Центрелеватормлинбуд" – за інвестиційним договором, у тому числі з умовою провести реставрацію пам'ятки. Проте майже 15 років будівля знаходиться у занедбаному стані та руйнується. Це може призвести до її фактичного знищення.

У червні цього року прокуратура звернулась до суду з вимогою повернути будівлю у комунальну власність. Правоохоронці встановили, що у 2008 році між структурними підрозділами КМДА та приватним товариством укладено "нікчемні угоди, якими пам'ятку фактично передано у приватну власність поза приватизаційною процедурою".

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: