fbpx
Сьогодні
20:12 04 Лип 2021

В Україні впровадили процедуру визнання осіб без громадянства

30 червня благодійний фонд «Право на захист» (далі — Фонд) провів пресконференцію «Перші результати впровадження процедури визнання особою без громадянства».

Захід відбувся за підтримки Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), повідомляє пресслужба Фонду.

Під час заходу учасники обговорили стан впровадження нової процедури визнання особою без громадянства (ОБГ); досвід адвокатів Фонду в наданні безоплатної правової допомоги; проблеми осіб без громадянства, які проживають в Україні без документів; а також способи розв'язання цих проблем за допомогою нової процедури.

Україна cтала 21-ю країною у світі та 15-ю — в Європі, яка має окрему процедуру визнання ОБГ.

Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця УВКБ ООН в Україні, зазначила:

«Ми щасливі бути частиною великої команди, яка працювала над впровадженням процедури визнання особою без громадянства в Україні, цінуємо й пишаємося цим. Наші з партнерами колективні зусилля дозволили Україні стати двадцять першою країною у світі і п'ятнадцятою — у Європі, яка має чітко визначену процедуру визнання особою без громадянства».

Пані Ліндхольм Біллінг привітала активну роботу України щодо поліпшення натуралізації осіб без громадянства. І наголосила, що законопроєкт 5630 разом із процедурою є одним із визначних кроків нашої держави, здійснених, щоби відповідати цілям сталого розвитку ООН (Ціль 16.9: Надання документів, що посвідчують особу, усім особам, що проживають на території України до 2030 року) та Глобального плану ООН із подолання безгромадянства (Дія 6: Надання документів і статусу мігрантам, які не мають громадянства, та допомога їм у натуралізації).

Право на захист

«УВКБ допомагало й допомагатиме Державній міграційній службі й іншим держорганам, надаючи досвід інших країн у сфері подолання безгромадянства. І тепер ми горді сказати, що Україна стала одним із позитивних прикладів для інших держав у сфері подолання безгромдянства, ідентифікації та захисту осіб без громадянства й тепер ми з офісами в інших країнах ділимося досвідом України. Це — хороший старт для подолання безгромадянства до 2024 року, як це передбачено кампанією #ЯІсную (#IBelong)», — наголосила Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Особливу актуальність проблеми безгромадянства підкреслив голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець:

«Ставши у 2019 році головою комітету з прав людини, я зрозумів, наскільки нагальною є проблема безгромадянства для України. Ми з колегами розробили законопроєкт 2335, який напрацьовувався спільно з УВКБ ООН, які знають досвід інших країн, із ДМС, які будуть безпосередньо користуватися цим законом. Законопроєкт був зареєстрований і проголосований 16 червня 2020 року. Ми створили Процедуру, відповідно до якої ОБГ може отримувати документ, що посвідчує особу й підтверджує законність перебування на території України. Крім того, будь-яка особа могла отримати посвідку на тимчасове проживання й посвідчення про визнання особою без громадянства. Ну, і найголовніше для нас — що після отримання цих документів і за умови проживання на території України, за два роки така особа отримує дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання».

«Особи без громадянства в Україні – це люди, які у більшості випадків проживають без будь-яких дійсних документів, що посвідчують особу та належність до громадянства тієї чи іншої держави, та ніколи не отримували таких документів», – пояснює керівниця проєкту з надання допомоги особам без громадянства Софія Кордонець.

За весь час роботи проєкту БФ «Право на захист» надав допомогу більш ніж 1200 особам, з них 305 осіб вже підтвердили громадянство, а 415 осіб отримали свідоцтва про народження (84 з них – уперше).

«З 700 осіб, із якими зараз працює команда БФ «Право на захист» 202 були визначені як такі, що можуть стати заявниками на визнання їх особою без громадянства. Майже половина народилася на території України, але через різні обставини вони не є громадянами України, біля чверті осіб є народженими на території РФ, інші розподілені між країнами колишнього Радянського Союзу, але через міграцію, різні законодавство та практику, вони не є громадянами країни походження та країни довготривалого перебування», – додає правова аналітикиня Ксенія Карагяур.

За понад місяць із дня подання першої заяви, бенефіціари з допомогою адвокатів проєкту із допомоги особам без громадянства подали 23 заяви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: