fbpx
Сьогодні
16:40 01 Лип 2021

Зеленський підписав закон щодо розширеного неонатального скринінгу в Україні

Фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до державного бюджету щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні.

Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає Рубрика.

В ОП зазначили, що на сьогодні в Україні існує потреба у запровадженні програми розширеного скринінгу новонароджених з метою виявлення у дітей вроджених або спадкових захворювань, які піддаються корекції на ранніх стадіях. Зокрема, запізніла діагностика, зокрема, спінальної м'язової аміотрофії (СМА) є головною причиною генетично обумовленої смертності немовлят.

"Закон, що його підписав Президент, збільшує на 300 млн грн видатки для Міністерства охорони здоров'я на розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізацію матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я. Ці кошти будуть спрямовані на оснащення лабораторним обладнанням експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу, що дасть змогу здійснювати в Україні ранню досимптомну діагностику новонароджених для запобігання розвитку генетичних захворювань", – пояснили в Офісі глави держави.

Ініціюючи цей документ, Зеленський заявляв, що першочерговий пріоритет у питанні захисту прав дітей – це право на життя та здоров'я. За його словами, Україна прагне захищати життя кожного маленького громадянина з перших хвилин від його народження.

"Ми розпочинаємо системну роботу з орфанними захворюваннями в цілому та СМА зокрема", – запевнив Зеленський.

Президент проінформував, що планується створити шість сучасних центрів неонатального скринінгу, які мають забезпечити обстеження новонароджених з усіх регіонів України, та високотехнологічного референс-центру для підтвердження діагнозу з використанням широкого спектра найсучасніших лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу лікування.

Передбачається, що новонароджених в Україні скануватимуть на понад 20 орфанних метаболічних захворювань.

Як повідомляла Рубрика, Верховна Рада 17 червня ухвалила президентський закон №5589 "Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні". За відповідне рішення проголосували 333 народних депутатів.

Цим законом виділено 300 млн грн для оснащення центрів неонатального скринінгу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: