fbpx
Сьогодні
15:56 17 Чер 2021

Рада підтримала законопроект щодо розширеного неонатального скринінгу в Україні

Фото УНІАН

Верховна Рада на засіданні у четвер ухвалила в цілому президентський проект закону № 5589 щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні.

Рішення підтримало 333 народні обранці, передає УНН.

"Проектом закону пропонується перерозподілити 300 млн грн з фонду президента України для створення в Україні можливості проведення розширеного неонатального скринінгу. Це дозволить нам виявляти новонароджених дітей, які мають вроджені або спадкові захворювання, що підлягають корекції. Як правило, такі діти народжуються без видимих ознак патологій, а коли захворювання вже маніфестує, патологічні зміни в організмі стають незворотними і призводять до суттєвої інвалідизації і ранньої смерті пацієнтів", – зазначив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, представляючи документ в парламенті.

Як зазначається у пояснювальній записці, що на сьогодні існує нагальна потреба впровадження в Україні програми розширеного неонатального скринінгу для ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей.

У зв'язку з цим ініціюється створення сучасних центрів неонатального скринінгу (ЦНС), які б забезпечили обстеження новонароджених усіх регіонів України, та референс-центру для підтвердження діагнозу з використанням сучасних лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу лікування.

Передбачається, що загальна кількість орфанних метаболічних захворювань, які будуть скринуватись у новонароджених України, становить 21 захворювання.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" та збільшити на 300 000 тис. грн видатки за бюджетною програмою КПКВК 2301220 "Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я" за рахунок зменшення видатків на таку ж суму за бюджетною програмою КПКВК 2201070 "Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту".

Нагадаємо, у січні минулого року МОЗ повідомило, що Україна є одним з лідерів у Європі за показником смертності серед немовлят – 7,5 на тисячу живонароджених.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: