fbpx
Сьогодні
09:56 23 Кві 2021

Нардеп Шахов не показав у декларації цивільну дружину та елітне майно, оформлене на неї, – ЗМІ

Нардеп від групи "Довіра" Сергій Шахов у декларації за 2020 рік не вказав цивільну дружину та численне елітне майно, оформлене на неї.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

У розділі "Інформація про членів сім'ї суб'єкта декларування" в декларації депутата Сергія Шахова за 2020, як і в попередні роки, немає відомостей про його цивільну дружину. За допомогою світлин у соцмережах журналісти встановили ім'я цивільної дружини Сергія Шахова — це Інна Журба.

Немає у звітності, відповідно, й інформації про її грошові активи, доходи та майно. Зокрема, будинок у "Сонячній долині".

За даними реєстру речових прав на нерухоме майно, Інна Журба володіє у цьому містечку ще одним великим котеджем — площею 1 330 квадратних метрів. Також у її власності є 27 земельних ділянок на Київщині загальною площею майже 113 гектарів.

Розслідувачі вказують, що у травні 2020 Інна Журба також стала власницею 8 квартир і 8 паркомісць в елітній багатоповерхівці на Печерську. Квадратний метр площі у цьому будинку коштує понад 2000 доларів.

"Якщо підрахувати орієнтовну вартість квартир та паркомісць, сумарно Інна Журба мала б викласти за цю елітну нерухомість майже мільйон вісімсот тисяч доларів — тобто, 48 мільйонів гривень. Чи мала вона для цього достатньо власних коштів?", – йдеться у розслідуванні.

Згідно з реєстром юридичних осіб, Журба раніше була власницею у кількох компаніях, також досі співволодіє низкою фірм. Наприклад, у неї — 60% статутного капіталу у компанії з управління нерухомим майном у столиці "Центр да Вінчі".

Неправдиві відомості у декларації — це порушення антикорупційного законодавства, що встановлюється перевіркою НАЗК або розслідуванням НАБУ.

"У нас фактично засобів примусу суб'єктів декларування до зізнання в тому, що він проживає з тією чи іншою особою, веде спільне господарство — немає", — заявив у коментарі очільник НАЗК Олександр Новіков.

Він пояснює, що підтвердити ці факти фахівці можуть, наприклад, якщо попросять матеріали в органів досудового розслідування. Це можливо у випадку, якщо вони проводять досудове розслідування за іншими фактами й встановлюють фактичне проживання.

За словами юристів, нині за недекларування дружини з мільйонними активами Сергій Шахов може отримати або штраф, або обмеження волі — з особливими умовами.

"Якщо різниця між задекларованими активами й реальними відомостями становить понад 9 мільйонів гривень, то санкцією може бути обмеження волі на строк до двох років. Ідеться про спеціальний заклад відкритого типу, в якому умови тримання значно м'якші, де особа може залишати цей заклад", — пояснив юрист "Центру протидії корупції" Антон Марчук.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: