fbpx
Сьогодні
19:25 14 Кві 2021

У Міноборони заявляють, що на кордоні Росія зосередила понад 100 тисяч військових

фото: Міноборони

У результаті стягування додаткового військового контингенту чисельність військ РФ поблизу кордонів України досягне 110 тис. військових, повідомив міністр оборони України Андрій Таран.

Про це він повідомив на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки і оборони у середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зібрані дані дають змогу нам визнати триваючу підготовку до наближення до українських кордонів додаткових підрозділів із континентальної Росії. З додатковим контингентом загальна чисельність російських військ, сконцентрованих уздовж українських кордонів у цьому напрямку, досягне 56 батальйонних тактичних груп із 110 тис. військових", – сказав Таран.

За його словами, у ширшому сенсі, Росія продовжує нарощувати свої ударні можливості на європейському континенті.

Крім того, зазначив Таран, необхідно враховувати політичні та пов'язані з ними події у сфері безпеки у Білорусі, які можуть потенційно призвести до постійної військової присутності Росії у цій країні.

Міністр оборони висловив свої припущення про можливі сценарії дій Росії у найближчому майбутньому.

"Насамперед проектом російської влади є підвищити тиск на нашу країну, щоб зменшити прогрес реформ, позитивні внутрішні політичні події та кричуще зруйнувати наші євроатлантичні прагнення", – зазначив він.

Таран також розповів про побоювання щодо наступальної операції РФ із Криму для того, щоб забезпечити постачання води до Криму.

"По-друге, ми стурбовані ймовірною підготовкою регулярних російських військ провести наступальну військову операцію з напрямку Криму для того, щоб забезпечити постачання води на півострів, що є винятковою відповідальністю країни, яка окупувала Кримський півострів", – додав він.

Міністр повідомив, що Україна також чітко усвідомлює високу ймовірність провокації, схожої на ту, що була у Грузії, українських об'єднаних сил на Сході для того, щоб звинуватити Україну в порушенні наявного режиму припинення вогню та використовувати це як привід для збільшення військ на окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

На думку Тарана, Росія також симетрично розгортає війська у відповідь на навчання Defender Europe, щоб посилити боєготовність для російських стратегічних навчань "Захід 2021".

"Беручи до уваги всі ці припущення, ми не можемо виключити можливість, що російські окупаційні війська у Криму та поблизу наших кордонів можуть здійснити значні військові провокації протягом цього року", – наголосив глава Міноборони.

Він поінформував, що у 2021 році Україна втратила 28 солдатів, які були вбиті під час бойових дій, а 68 військовослужбовців дістали поранення.

"У цьому контексті, від імені міністерства, я прошу всіх наших партнерів, усі європейські країни подвоїти вашу пильність і багатоцільове стримування, щоб міцно тримати Росію в межах міжнародного права", – заявив Таран.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: