fbpx
Сьогодні
11:30 27 Бер 2021

Суєцький канал було заблоковано через застрягле судно

Фото: BBC

Надвеликий контейнеровоз Ever Given застряг боком у каналі на північ від порту Суец, через що наразі збитки оцінюють на мільярди доларів США.

Як пише BBC, за даними управління Суецьким каналом, для того, щоб вивільнити гігантське судно, необхідно відкопати 20 тисяч кубометрів піску та бруду з-під носової частини корабля та поглибити під ним дно на 12-16 метрів.

За даними експертів спеціалізованого лондонського тижневика Lloyd's List, щодня застрягле судно блокує доставку товарів на 9,6 мільярда доларів. Щогодини затримка інших суден по обидва боки контейнеровоза обходиться компаніям у близько 400 мільйонів доларів.

Так, експерти Lloyd's List із судноплавства оцінюють рух Суецьким каналом на захід у близько 5,1 млрд доларів на день, а на схід ㅡ у близько 4,5 млрд доларів.

У сукупності у заторах знаходяться вже понад 160 суден, зокрема 24 танкера з нафтою.

У спробах уникнути зупинок, кораблі змінюють курс до мису Доброї Надії на південній околиці Африки. Проте цей шлях займає значно більше часу та додає понад 5,6 тисяч кілометрів до маршруту, або 12 днів.

Єгипет також відкрив стару частину каналу, аби дещо розвантажити затори, доки рухомість судна не відновлять.

Також, як зазначає Markets Insider, блокування Суєцького каналу може спричинити нестачу нафти на світовому ринку через затримки поставок. Як результат, уже почали фіксувати ріст ціни на ринку нафти на щонайменше 4,5% за день.

Юкіто Хігакі, президент Shoei Kisen, повідомив на пресконференції у п'ятницю, що для поглиблення берегів і дна каналу було задіяно 10 буксирів. Робітники сподіваються зняти корабель з мілини вже ввечері в суботу за токійським часом, про що пише BBC.

Попри непросту ситуацію соцмережі вже вибухнули мемами та фотожабами на цю тему.

evergrin реакція соцмереж

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: